10. september 2014

Gas baner vejen for en uafhængig økonomi

I Tanzania kan et fund af enorme gasreserver være med til at gøre landet mindre afhængigt af bistand. Modsat hvad myter ellers påstår, er det ikke velstillede vestlige firmer, der nyder godt af udvindingen i det fattige land. Det gør tanzanierne selv.

Tanzania er et land i konstant udvikling med mange års demokrati bag sig og en hastigt voksende økonomi.

Alligevel er det populære turistmål fortsat plaget af udbredt fattigdom.

Det kan et gasudvindingsprojekt nu være med til at ændre.

Det er en af de største investeringer nogensinde i Afrika syd for Sahara.

Projektleder hos rådgivningsfirmaet Cowi, Jesper Bosse Jønsson, har arbejdet i Tanzania i 15 år og ser gasprojektet som en vigtig faktor på vej mod bedre national økonomi.

»Tanzanias fremtidige udvinding af gas har potentiale til at blive en game changer for landet,« siger han og peger på, at den rette forankring af projektet vil betyde, at landet i fremtiden kan blive langt mindre afhængigt af udenlandske investorer og bistandsydere end i dag.

Et stærkt ønske om lokal involvering fra de lokale myndigheders side har allerede haft positiv indflydelse på de indledende faser af projektet.

Cowi er valgt som partner, blandt andet fordi det danske rådgivningsfirma har været stærkt lokalt forankret i Tanzania i over 50 år, fordi de fleste eksperter på projekter er lokale, og fordi 95 af de i alt 100 ansatte på Cowis lokalkontor er afrikanere.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.