13. marts 2022

Hawaii vil ikke længere tillade drab på 'havets vogtere’

Det er nu ulovligt at fiske efter hajer på Hawaii og det straffes med bøder på tusindvis af dollars.

Hajer er vigtige for havets økosystem og balance. Foto: Jakob Owens on Unsplash

Hajer er vigtige for havets økosystem og balance. Foto: Jakob Owens on Unsplash

I hawaiiansk mytologi er der flere hajguder, som anses for at være havets vogtere. Og nu forbyder netop Hawaii, som den første amerikanske stat, fiskeri af dens 40 forskellige hajarter. Hajkød er ikke en populær spise på Hawaii, men nogle lokale fiskere har brugt hajer som lokkemad til at fange den store fiskart trevalle.

Der vil nu være bøder på op til 10.000 dollars for hver haj, der bliver fisket op af vandet, død eller levende. Desuden kan fiskere få frataget deres fiskeritilladelse og beslaglagt deres fiskeriudstyr. Det gælder dog ikke bifangst, der er uønsket fangst af andre arter end dem, der fiskes målrettet efter. Der arbejdes dog på at gøre forskellige net ulovlige, der særligt bidrager til bifangst, i områder med ”hajbørnehaver”. Nogle hajarter opfostres i “børnehaver” på lavt vand, hvor de voksne hajer kan beskytte dem mod andre rovdyr.

“Forbud mod fiskeri af hajer er vigtigt. Hajer er sårbare dyr, der kræver beskyttelse og er desuden toprovdyr, der opretholder havets økosystem,” siger Rune Kristiansen, der er havbiolog og Kattegatcenterets hajekspert.

Han forklarer, at hajer er havets ”skraldemænd”, fordi de æder gamle, syge og svage dyr, så det kun er de stærkeste overlevende byttedyr, der reproducerer.

Når hajbestanden svinder ind, så går det ud over koralrev, søgræs og kommercielt fiskeri. For eksempel har et studie fra Hawaii vist, at reduktionen af tigerhajer satte krabbefiskeriet i stå. Det viste sig, at hajerne holdt bestanden af blæksprutter i skak, og uden hajerne kunne blæksprutterne formere sig uforholdsvis meget og æde sig igennem bestanden af krabber.

”Det vælter hele havets balance, at der bliver færre hajer” siger Rune Kristiansen.

Hajer spiller en vigtig rolle

Mennesker slår globalt over 100.000.000 hajer ihjel hvert år. De seneste 50 år er antallet af hajer og rokker i verdenshavene faldet med 70 procent på grund af overfiskeri. Et forbud mod fiskeri af hajer vil ikke hjælpe fra den ene dag til den anden.

”Det vil tage årevis for flere hajarter at få bestanden tilbage, fordi hajer er sent kønsmodne, er drægtige i op til to år og kun får få unger,” siger Rune Kristiansen.

”Men det er ikke umuligt, og det er et godt initiativ fra Hawaii. Det skal være forbudt at fange hajer flere steder, og det vil hjælpe på langt sigt”.

Derfor har det en værdi at nuancere debatten om hajer. De er ikke skadedyr og normalt ikke farlige for mennesker, men spiller en vigtig rolle for økosystemet i havet og vores økonomi.

”Hajer har deres berettigelse, og det tror jeg, at flere og flere er ved at opdage. Det er Hawaii et fint eksempel på”.

En stor del af verdens omkring 500 hajarter er truet.

Man frygter, at havets fødekæder vil kollapse uden hajer.

Alene i USA er der 75 gange større risiko for at blive dræbt af et lyn end i en ulykke med hajer.

Med andre ord: Frygt ikke en verden med hajer – men frygt en verden uden.

Læs mere hos Kattegat

26-73 millioner

hajer bliver slået ihjel af mennesker hvert år, fordi deres finner brutalt skæres af og bruges til udokumenteret naturmedicin og i hajfinnesuppe.
Læs mere hos Kattegat

Der findes mere end 500 arter af hajer i verden
Mere end halvdelen af alle hajer er under en meter lange.

De tidligste hajer levede for over 400 millioner år siden – det er lang tid før de første dinosaurer levede.

I Danmark lever der 14 forskellige arter af hajer.

Læs mere hos Kattegat