18. september 2012

Hiv-forskning i Afrika forhindrer hjerneflugt

Brain-drain er erstattet med brain-gain i Sydafrika, hvor forskning i hiv/aids ikke alene hjælper hivsmittede men også sikrer, at det er lokale forskere, der får jobbene.

Den seneste forskning i nye og forbedrede metoder til hiv-forebyggelse har flere fordele end blot den åbenlyse – at bekæmpe hiv. Når der investeres i forskning i de hårdest ramte lande, bliver nogle af de helt store udfordringer, som sundhedssystemerne i de afrikanske lande slås med, nemlig løst – at veluddannet sundhedspersonale rejser fra Afrika for at tage jobs i mere velstående lande.

Med andre ord erstatter vi ’brain-drain’ med ’brain-gain’.

Gennem et nyt forskningsprojekt, der tester om en særlig vaginalring kan beskytte afrikanske kvinder mod hiv, når de har sex, arbejder AIDS-Fondet – sammen med sin partner IPM (International Partnership for Microbicides) – ikke alene hen imod opfyldelsen af FN’s 2015-mål om at bremse og reducere udbredelsen af hiv/aids inden 2015 gennem udvikling af lovende, nye teknologier med potentiale til at redde millioner af liv. Dette er nemlig også historien om lokale forskere og sundhedspersonale, der får jobs, der hvor der er mest brug for dem og derved mulighed for at bidrage til udvikling i Afrika.

Hiv og aids

Globalt set er hiv og aids en af de største trusler for kvinders sundhed og den hyppigste dødsårsag hos kvinder i alderen 15 til 44 på verdensplan. I Afrika syd for Sahara er 60 procent af alle, der lever med hiv, kvinder, og unge kvinder i alderen 15 til 24 har mere end dobbelt så stor risiko for at blive smittet med hiv, som jævnaldrende drenge.

The Ring Study

Det seneste forsøg, som AIDS-Fondets partner IPM (International Partnership for Microbicides) står bag, kaldes ’The Ring Study’. Forsøget tester effekten af en vaginalring, som kvinder kan bære i op til en måned, og som afgiver stoffet Dapivirine. Dapivirine hører til en velkendt og effektiv hiv-medicin, som længe har været brugt i behandling af hiv og forebyggelse af mor-til-barn smitte.

Microbicider

Forskere over hele verden arbejder på at udvikle en såkaldt microbicide. Microbicider er en samlebetegnelse for produkter, der gør det muligt for kvinder at beskytte sig selv mod hiv, når de har sex. Microbiciderne kan have forskellig form, fx en gelé, en creme eller en vaginalring, men de har alle tilfælles, at de afgiver et stof til at beskytte de celler i skeden, hvor hiv ellers ville trænge ind. Microbicider er nytænkning i forebyggelsen af hiv og dækker et behov for en diskret måde for kvinder at beskytte sig mod hiv.

Fremtiden

’The Ring Study kommer til at omfatte 1.650 kvinder mellem 18 og 45 år fra Sydafrika, Rwanda og Malawi. Alle kvinder, der deltager i forsøget, er frivillige og modtager omfattende test og rådgivning om hiv samt adgang til kondomer. Alle forsøg er med til at opbygge og udvikle sundhedstilbud i de skrøbelige sundhedssystemer i de pågældende lande og er med til at uddanne og fastholde en bred vifte af sundhedspersonale. Danida har siden 2003 støttet forskningen i microbicider, og har efter en evaluering af den danske hiv/aids-indsats besluttet at øge støtten yderligere.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.