08. september 2011

Hiv testning i eget hjem redder menneskeliv

I Mazabuka i Zambia har 50 medarbejdere fra aidsbekæmpelsesprogrammet TCE (Total Control of the Epidemic) testet flere end 36.000 mennesker for hiv gennem de sidste to år ude i folks hjem i et område med 120.000 indbyggere.

Mildred er 27 år og datter af en traditionel healer i Mazabuka-distriktet syd for Zambias hovedstad Lusaka. Mildred mødte første gang medarbejderen Hankambe Himbole fra aidsbekæmpelsesprogrammet TCE (Total Control of the Epidemic) i december 2009, to måneder efter at hun var begyndt at blive syg.

Hun havde tabt sig meget og var sengeliggende. Hankambe fortalte familien en masse om hiv/aids, og hvorfor de skal gå til frivillig rådgivning og testning.

På trods af hans indsats nægtede både Mildred og resten af familien, at de kunne have hiv/aids.

Familien havde i stedet besluttet at benytte en traditionel healing-praksis kaldt mashabe, hvor syge mennesker beder og får dæmonerne drevet ud. Mildred troede, hun allerede var helbredt takket være sin tro og som datter af en traditionel healer.

Hendes far troede ikke på andre kilder til sygdom end ånder, så Mildred kunne på ingen måde tage til klinikken og få taget en HIV-test.

To uger senere blev Mildred syg igen, denne gang endnu mere alvorligt end før.

Heldigvis fortsatte TCE-medarbejderen med at besøge familien, som begyndte at diskutere, om de ville acceptere hans viden om hiv/aids, eller om de ville holde fast ved deres traditionelle tro, som endnu ikke havde hjulpet Mildred.

Efter et stykke tid fik TCE-medarbejderen mobiliseret familien til at få en hiv-test udført i deres hjem. Først fik Mildred information om testen og derefter et prik i fingeren og et par dråber blod blev testet på et såkaldt ”Rapid-Test patch”, et hjemmetest-kit.

Både den første og den anden hiv-test var positiv, så hun var blevet smittet med hiv.

Efter prøven fik Hankambe fra TCE Mildred til hospitalet for at få hendes CD4 tal målt. Det var faretruende lavt, kun 189 CD4-celler i stedet for 600-1200 som i en rask person. Mildred blev sat på Anti-Retroviral Terapi (ART). Efter to måneder fik hun det bedre og kunne begyndte at hjælpe til i huset.

Hun får nu pakker med fødevarer fra Zambia AIDS Netword (ZAN). Det hjælper hende til at tage på i vægt og øge sit CD4-tal.

I løbet af forsommeren 2011 har Mildred fået sine kræfter tilbage og er i stand til at udføre ethvert arbejde, som en hiv-negativ person kan lave. Hun tager sin livsforlængende Arv-aidsmedicin dagligt, for hun er i en trio med to venner, som hjælper og støtter hende med at tage sin medicin.

TCE-medarbejderen hjalp Mildred med at danne og uddanne trioen. Og nu er Mildred blevet frivillig aktivist i TCE. Hun formidler information om hiv/aids og fortæller om, hvordan hun havde det, før hun kendte sin hiv-status. Hun skjuler ikke sin status men oplyser om den i enhver forsamling, så folk kan lære af hende.

Mildred har dannet en støttegruppe med andre hiv-positive personer, hvor de deler informationer og støtter hinanden. Hun opfordrer alle, der tror, at han eller hun har dæmoner til at gå til frivillig rådgivning og tests, før de går til de traditionelle ceremonier.

Mildred siger: ”Jeg takker den ihærdige TCE-medarbejder og TCE’s hjemmetest-kampagne for, at jeg nu har fået det så meget bedre”.

TCE-medarbejderen Hankambe, som udførte hiv-testen, er trænet af TCE-programmet og Sundhedsministeriet i Zambia til at rådgive og teste folk for hiv/aids.

TCE programmet i Zambia gennemføres af foreningen ”Development Aid from People to People in Zambia”.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.