30. november 2015

Hjælp til at overleve livets første døgn

Børnedødeligheden er næsten halveret siden 1990. Men en million spædbørn dør stadig hvert år inden for det første – og eneste – døgn i deres liv. Red Barnet er med til at give livsvigtig hjælp, så babyerne overlever.

Sundhedsarbejder Nasrin Aktar undersøger seks dage gamle Popi Aktar, på en klinik renoveret og bemandet med støtte fra Red Barnet. Shibpasa Clinic, Bangladesh. Foto: Colin Crowley/Red Barnet

Sundhedsarbejder Nasrin Aktar undersøger seks dage gamle Popi Aktar, på en klinik renoveret og bemandet med støtte fra Red Barnet. Shibpasa Clinic, Bangladesh. Foto: Colin Crowley/Red Barnet

Verden over kan forældre glæde sig over at langt flere af deres børn overlever de første fem leveår. Siden 1990 er antallet af børn, der dør, før de fylder fem år, næsten halveret. Den positive udvikling har dog ikke smittet af på den mest sårbare gruppe; nemlig de helt nyfødte. Alt for mange fødsler ender i stor sorg. Hvert år dør flere end en million spædbørn nemlig i løbet af det første døgn, efter de er blevet født.

Årsagen til den høje spædbørns-dødelighed er, at mange gravide i u-lande ikke har adgang til fødselshjælp. 40 millioner kvinder føder hvert år uden hjælp fra trænet personale. Derfor er Red Barnet med til at yde livsvigtig hjælp til fødende kvinder.

En af de kvinder, der har fået hjælp gennem Red Barnet er Shefali fra Bangladesh. Hun har født alene seks gange og mistet tre af sine børn. Da hun blev gravid for syvende gang sørgede Red Barnet for at hun fik hjælp frem mod fødslen. ”Under min graviditet blev jeg tilset af sundhedsarbejdere og læger. Det var en stor lettelse, for jeg ville sikre mig, at jeg ikke mistede endnu et barn”, siger Shefali.

Fødselshjælp er afgørende

”Alt for mange mødre føder alene på den bare jord eller andre uegnede steder uden nogen hjælp. Vi oplever rædselsfulde tilfælde, hvor moderen leder efter kvalificeret hjælp i timevis midt i fødslen”, siger Mimi Jakobsen, der er tidligere generalsekretær i Red Barnet Danmark.

Mange af dødsfaldene blandt nyfødte skyldes komplikationer før og under fødslen, for eksempel forlængede fødsler, fødselskramper og infektioner, men komplikationer kan tit forhindres, hvis der er uddannet personale til stede ved fødslen.

”De fortalte mig, at jeg var nødt til at komme på hospitalet, hvis jeg ikke ville miste endnu et barn. Min landsby er omringet af vand og sump, så vi kunne ikke køre derhen. Heldigvis har vi fået en ambulancebåd af Red Barnet, som tog mig til hospitalet”, fortæller Shefali.

”I Red Barnet uddanner vi læger, sygeplejersker og jordemødre samt frivillige i lokalsamfundene, og bygger fødeklinikker og leverer udstyr”, siger rådgiver i børns beskyttelse og sundhed i Red Barnet, Sita Michael Bormann og fortsætter:  ”Der er brug for nogen til at tage imod barnet; nogen, der ved hvordan man skal tørre barnet af og gnubbe det på ryggen for at hjælpe det i gang med at trække vejret. Dette kan betyde forskellen på, om barnet overlever eller dør”.

Tre måneder efter fødslen er både Shefali og datteren Orbana i god behold. Ikke mindst takket være de vaccinationer, nyfødte Orbana har fået. ”Jeg føler mig langt mere tryg, fordi jeg ved, at der er en klinik i nærheden. Jeg planlægger ikke at få flere børn, men det er rart at jeg kan få mine børn hurtigt på hospitalet, hvis der opstår problemer”, siger Shefali.