30. april 2023

Hver dag i ti år har 90.000 flere indere fået strøm i stikket

Indien har gjort enorme fremskridt med at udbrede elektricitet, for regeringen har arbejdet hårdt for, at 99 procent af befolkningen nu har adgang til strøm. Det reducerer både fattigdom og giver bedre sundhed.

Hver eneste dag i ti år har 90.000 flere indere fået adgang til strøm. Foto: Jumpstory

Hver eneste dag i ti år har 90.000 flere indere fået adgang til strøm. Foto: Jumpstory

”Da jeg studerede, var der enorme strømafbrydelser i vores eksamenstid, så vi måtte sidde i måneskin for at læse. Hvis det ikke var stjerneklart, klatrede vi op i gadelygterne, og vendte lyset mod vores hus, så vi kunne læse,” husker Lasya Gopal.

Hun arbejder hos The Energy and Resources Institute i byen Bengaluru. Det er en uafhængig organisation for bæredygtighed i Indien. ”Når jeg tænker på det, er det utroligt, at vi er nået så langt. Det er jo bare 25 år siden,” siger hun.

For udviklingen går stærkt i det folkerige land. Tilbage i 2010 havde 76 procent af den indiske befolkning adgang til strøm, men i de nyeste tal fra 2020 har 99 procent nu adgang. På bare ti år er der blevet bygget elektrisk infrastruktur til 331.800.000 personer. Det betyder, at over 90.000 flere indere dagligt har fået adgang til strøm i den periode.

”Det er en kæmpe præstation at få elektricitet i stort set hele landet, fra store bjerglandskaber til fjerntliggende regnskove,” siger Lasya Gopal. Hun fortæller, at den enorme fremgang med at udbrede strøm i Indien skyldes et stort politisk arbejde og enorme investeringer, som nu giver bedre levevilkår til millioner af mennesker.

For når man har strøm, betyder det blandt andet, at man har lys efter mørkets frembrud, at man kan oplade sin telefon, og at der ikke længere bliver lavet mad over bål, hvilket er meget sundhedsskadeligt.

Artiklen fortsætter under billedet.

99 procent

af indiens befolkning har adgang til elektricitet.

De fattigste får også strøm

Ifølge den seneste nationale undersøgelse i Indien, er elektriciteten for de 20 procent fattigste i Indien vokset fra 53 procent i 2016 til 86 procent i 2021.

Lasya Gopal fra the Energy and Recource Institute i byen Bengaluru, der som studerende vendte gadelygterne mod hendes hus, for at få lys til at læse. Foto: Lasya Gopal

Elektricitet giver bedre liv

Selvom du måske ikke tænker over det, så har lys en stor betydning. ”Lys er især vigtigt for personer med små virksomheder, der om aftenen kan sy, lave røgelsespinde eller tændstikker og dermed tjene flere penge,” siger Lasya Gopal.

Lys giver også mulighed for at studere om aftenen, så man ikke som Lasya Gopel skal læse i gadelysets skær. Foruden lys giver strøm også mulighed for internet, så onlineundervisning er tilgængeligt i fjerne afkroge af Indien. På den måde er lys faktisk med til at reducere fattigdom.

Men adgang til strøm har også en direkte indvirkning på befolkningens helbred, da en stor del laver mad over bål, og røg udleder giftige partikler, som indåndes.

I Indien er der flere dødsfald forårsaget af lungesygdomme, især hos kvinder og børn, sammenlignet med dødelige sygdomme og aids og kræft, forklarer hun.

Sideløbende med at strøm er blevet udbredt i Indien, er andelen af befolkningen, der har rent brændsel til madlavning også vokset. I 2010 havde 35 procent af befolkningen adgang til rent brændsel, og i 2020 var det steget til 68 procent. Det vil forlænge mange menneskers liv.

Strømkvalitet

Selvom der er kæmpe fremskridt i Indien, er der stadig udfordringer. ”Der er ikke indlagt kabler til alle husstande endnu, men det er i gang, og er et spørgsmål om tid,” siger Lasya Gopel.

Når 99 procent har adgang til strøm, betyder det helt lavpraktisk, at de har adgang til basalt lys, opladning af en mobiltelefon eller til en radio fire timer om dagen. Men i en indisk undersøgelse mente 28 procent af brugerne ikke, at strømforsyning ikke var god nok, forklarer hun.
Derfor er der brug for at investere og modernisere teknologien til det nuværende elnet, mens landets økonomi vokser. ”Vi er stadig ikke i stand til at levere strøm i den grad, der er efterspurgt,” siger hun.

Klimahensyn

Imens efterspørgslen af elektricitet vokser i Indien, bliver størstedelen af deres strøm produceret af kul og olie, og det fører naturligt til spørgsmål om landets hensyn til klimaet.

”Her skal vi finde en middelvej i hensynet til menneske og klima,” siger Lasya Gopal. Netop derfor satser Indien nu også stort på sol- og vindenergi, som er en billig og hurtig måde at omlægge til grøn energi.

Indien har forpligtet sig til at være CO2-neutrale i 2070. Det er 20 år efter Europas målsætning, men allerede i 2030 skal 50 procent af Indiens energi produceres af vedvarende energi. Og det går langsomt den rette vej, for andelen af sol- og vindenergi er fordoblet fra 4 til 8 procent fra 2016 til 2021.

Strømforbruget i Indien vil dog også stige, når den sidste procent får adgang til strøm. Det svarer til 14 millioner mennesker. Men her er det værd at huske, at en indbygger i Indien udleder 1,9 tons CO2 årligt, hvorimod en borger i Australien er helt oppe på 15 tons CO2 pr. indbygger.

Færre angreb fra vilde dyr

Når der er lys i små landsbyer i skovområder, hjælper gadelyset faktisk også med at holde vilde dyr som elefanter, leoparder og tigre væk. Der er altså færre angreb fra vilde dyr, når der er lys, ifølge Lasya Gopel.