08. september 2011

IKEA og UNDP får kvinder i parlamentet i Indien

50.000 indiske kvinder fra ca. 500 fattige landsbyer i den indiske delstat Uttar Pradesh har med støtte fra FN’s udviklingsprogram og IKEA Fonden fået mulighed for at forbedre deres liv og engagere sig i lokalsamfundet.

Uttar Pradesh i det nordlige Indien er et af landets fattigste områder. 40 procent af befolkningen her lever under FN’s fattigdomsgrænse på 1,25 dollar om dagen. Her har UNDP og den svenske møbelkæde IKEA søsat et fælles initiativ for at styrke kvindernes økonomi, praktiske færdigheder og bevidsthed om muligheder og rettigheder.

Ud over at støtte produktion og salg af kvindernes egne produkter består initiativet af undervisning i grundlæggende læse-, regne- og skrivekundskaber. De godt 50.000 kvinder, som er involverede i projektet, lærer også om kønsrelaterede problemstillinger, som f.eks. at pigerne ikke bør giftes væk, før de fylder 18 år, og vigtigheden af at få indblik i politiske beslutningsprocesser. Som en direkte følge af projektet stillede 600 kvinder op til lokalvalget – heraf blev 150 valgt ind.

En af de mange kvinder, der har haft gavn af projektet er 35-årige Shiela Devi. Hun stod til at dele skæbne med tusindvis af andre kvinder i Indien. Som den eneste pige i familien så hun sine brødre gå i skole og spise tre måltider om dagen, mens hun blev hjemme ved moren og fik det, der var til overs, når brødrene var færdige med at spise. Som 15-årig blev hun gift med medgift. Gennem projektet etablerede hun sammen med andre kvinder en spare-lånegruppe.

I dag er Shiela Devi et eksempel på, hvor hurtigt forandring kan finde sted, hvis de rette redskaber er til rådighed. Gennem sin spare-lånegruppe fik hun ikke blot adgang til kredit, men lærte også hvor vigtigt det er med uddannelse og kost, så hendes datter kan få en bedre start på livet, end hun selv fik.

”Kvinder kan også have indflydelse på de beslutninger, der træffes i landsbyen,” siger hun nu.

Samarbejdedt mellem IKEA og UNDP i Uttar Pradesh blev startet i 2009 og vil køre over en fem-årig periode.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.