17. juni 2019

Indonesien vil beskytte regnskov permanent

Et af verdens største regnskovslande vil nu gøre et midlertidigt skovrydningsforbud permanent. Det er godt nyt for både klimaet og for landets truede orangutanger.

En vej til tømmerhugst skærer gennem regnskoven i Indonesien. Foto: CCBY Rainforest Action Network

En vej til tømmerhugst skærer gennem regnskoven i Indonesien. Foto: CCBY Rainforest Action Network

For otte år siden indførte Indonesiens daværende præsident et midlertidigt forbud mod at rydde urørt regnskov til fordel for tømmer og palmeolieplantager. Forbuddet er senere blevet forlænget flere gange, og i juli forventes det at blive gjort permanent.

Et vigtigt land for verdens klima

Det er først og fremmest godt nyt for naturen i Indonesien, der er et af de tre lande i verden, der har de største områder med regnskov, kun overgået af Brasilien og DR Congo. Samtidig er det en klar sejr for klimaet, fordi udtørringen og afbrændingen af regnskov på tørvemoser gjorde Indonesien til et af de lande i verden, der udleder allermest CO2, selvom landet ikke har nogen stor industri.

Skovfældningsforbuddet blev ikke taget særlig seriøst de første fem år, men især de katastrofale skovbrande i 2015 fik landet til at sætte hårdere ind overfor naturødelæggelsen. Brandene hang nemlig sammen med, at landets sumpede regnskov blev drænet i forbindelse med især palmeolieplantager.

Et stop for dræningskanalerne og mere seriøs håndhævelse af skovbeskyttelse fik på få år tabet af skov til at falde drastisk, selvom skovene stadig bliver mindre hvert år. Sidste år mistede Indonesien omkring 40 procent mindre skov end gennemsnittet siden 2002.

Giver håb for orangutanger

Det er ikke kun træerne og klimaet, der har fordel af at beskytte skoven. Nogle af verdens sidste vilde orangutanger lever i Indonesien, og derfor glæder det især Hanne Gürtler, direktør for den danske organisation Red Orangutangen, at landet i stigende grad beskytter naturen.

”Det er fantastisk, at Indonesien nu permanent vil beskytte urørt skov og tørvemose-områder, som er orangutangens foretrukne habitat. Vi håber, at håndhævelsen af loven følger med, og at den på sigt også kommer til at dække skov, der ikke er oprindelig urskov, men som alligevel er vigtig at bevare,” siger Hanne Gürtler.

Stadig vækst med mindre skovhugst

Noget tyder på, at Indonesien er på vej til at finde en bedre balance mellem guld og grønne skove. Ifølge en miljørådgiver fra landets regering har Indonesien ændret strategi, så det ikke længere handler om at øge produktionen ved at fælde mere og mere skov, men at udnyttede de allerede fældede områder bedre.

Før forbuddet blev indført, prøvede især palmeolieindustriens lobbyister at argumentere med, at stop for ødelæggelsen af skoven ville gå ud over landets økonomiske vækst. Men det er ikke sket. Siden 2000 har den årlige økonomiske vækst i landet ligget og svinget mellem cirka fire og seks procent, og det synes forbuddet med afskovning ikke at have ændret på, ifølge seneste tal fra Asian Development Bank.