08. september 2011

Ingen hiv i vuggegave

For få år siden var børn dømt til et liv med hiv, hvis de blev født af en hiv-positiv mor. I dag kan ni ud af ti børn undgå smitten, hvis deres mødre får den rette behandling.

På en klinik i det nordlige Uganda sidder lille Venesa på skødet af sin mor og piller koncentreret ved nogle lyserøde blomster med sine buttede hænder. Ubekymret og intetanende vipper hun med sin lille fod og smiler begejstret.

Hun er kun halvandet år og ved ikke, at hun har fået en svær start på livet. Hendes mor, Beatrice Aryemo, er nemlig hiv-smittet.

Da Beatrice Aryemo blev gravid, var hun heldig at komme med i et program for hiv-smittede gravide, som Red Barnet og den lokale organisation Health Alert har samarbejdet om siden 2005 i det hårdt hiv-ramte nordlige Uganda.

Hårdt brug for behandling

Der er stærkt brug for programmet. Statistikken taler sit tydelige sprog: Uden den rette behandling bliver ét ud af tre børn, der fødes af en hiv-smittet mor, selv smittet med hiv. Og halvdelen af dem overlever ikke deres toårsfødselsdag.

Venesa bryder ud i tårer, da sprøjten borer sig igennem hendes mørke hud. Den afgørende hiv-test er taget. Den skal vise, om den behandling, som hendes mor fik under graviditeten, om den overvågede fødsel på hospitalet frem for derhjemme, og om den medicin, som Venesa selv har fået, har virket.

En lille dråbe af hendes blod på det stykke karton med farvede felter, som udgør hiv-testen, skal om få minutter vise, om Venesa går en fremtid i møde uden hiv.

Positiv statistik

Beatrice Aryemo ånder lettet op, da testen viser sig at være negativ. Nu er Vanesa med i den positive statistik, der viser, at ni ud af ti børn, hvis mødre får den rigtige behandling, undgår at blive smittet. Prisen for et hiv-frit liv er 1.200 kroner.

”Jeg var bange for, at hun ikke ville overleve, at hun ville være smittet. Hvis ikke Health Alert havde støttet mig, ville det være slemt. Jeg er glad nu, fordi de hjælper mig, så jeg kan tage mig godt af mit barn. Så jeg er meget meget glad,” siger Beatrice Aryemo.

I Health Alert glæder man sig også over alle de børn, som det lykkes at få et liv uden hiv.

”Her på projektet sætter vi stor pris på Danmarks støtte. Uden den ville mange af vores unge være døde eller meget syge. Og de ville også have smittet andre uden at sige det,” siger Health Alerts projektkoordinator, Jennifer Opoka.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.