12. oktober 2012

Iværksætteri og fremtidsdrømme

Et kursus i iværksætteri arrangeret af Youth Employment Initiative of Nairobi var vejen til succes for Steve Alusa på 35 år og hans forretningspartner, Emmanuel Mutham.

”De søgte folk til at deltage i et kursus om business management og dette viste sig at blive helt essentielt for mig,” fortæller en tydelig passioneret Steve, der allerede før kurset havde en lille virksomhed, men som nu er medejer af en virksomhed i rivende udvikling.

Det fem uger lange kursus i iværksætteri var et gratis tilbud til unge i Dandora, et tæt befolket slumområde med høj kriminalitet i udkanten af Nairobi, hvor Steve Alusa bor.

Projektet Youth Employment Initiative of Nairobi, der holdt dette og andre kurser, er en del af et DANIDA-støttet samarbejde mellem den danske ngo, Fagligt Internationalt Center (FIC), og den kenyanske partner, Africa Youth Trust. Youth Employment Initiative of Nairobi har til formål at hjælpe unge i Nairobi ind på jobmarkedet via afholdelse af jobskabende kurser, jobvejledning samt mentor og netværksprogrammer.

Nye færdigheder

På kurset lærte Steve at bogføre, holde regnskab samt udvikle og planlægge udførelsen af forretningsidéer. ”Nogle gange frygter man det ukendte, men når man ved mere om, hvad det ukendte er, frygter man det ikke længere,” siger Steve og henviser til, at disse nye færdigheder skabte grobund for, at han kunne udvikle og implementere nye forretningsidéer i hans og Emmanuels firma.

Og Steve er ikke alene. Efter at have deltaget i jobskabende aktiviteter via Youth Employment Initiative of Nairobi har mere end 650 unge lagt en personlig karriereplan, 700 unge har udviklet en forretningsplan og mere end 78 unge i Nairobi har startet et firma eller udvidet deres eksisterende forretning eller firma.

Jafa Food Production, som er navnet på Steve ogEmmanuels firma, er et af de firmaer, der har udviklet sig betydeligt og Steve er ikke bange for at indrømme, at dette skyldes den nye viden han fik på kurset.

Oprindelig solgte firmaet syltede agurker til flere supermarkeder i Kenya, men efter at have deltaget i iværksætterkurset har de lanceret seks nye syltede produkter, bl.a. rødbeder og asparges, til salg i supermarkeder. Steve fortæller desuden, at firmaet også er begyndt at sælge syltede agurker til Uchumi og Nakumatt, to store supermarkeder i Kenya for, som han siger, ”nu ved vi hvordan man laver marketing”, hvilket også er en færdighed han lærte på kurset.

Fremtidsdrømme

Ud over at sælge syltede produkter drømmer Steve og Emmanuel om at kunne forarbejde og sælge solsikkeolie, men det koster mange penge at anskaffe den nødvendige maskine, så nu er de ved at spare op; ”før kurset vidste vi ikke, hvordan vi kunne spare op, men nu har vi allerede sparret så meget op, at vi håber at kunne købe maskinen i løbet af de næste par måneder” fortæller Steve. Når maskinen er anskaffet håber Emmanuel og Steve at kunne ansætte 50 unge fra Dandora, og derved være med til at ændre fremtiden for disse unge mennesker.

”Det er ikke unormalt at høre, at nogen er blevet skudt af politiet i Dandora” fortæller Steve og fortsætter; ”De fleste af disse er unge, der leder efter penge de forkerte steder,” forklarer Steve, der gerne vil være med til at ændre dette.

Ud over at gøre Jafa Food Production til den største virksomhed i Østafrika er det Steves drøm at hjælpe de unge ud af slummen, hvorfor han ikke blot håber at kunne ansætte 50 unge i sit firma, men også planlægger at afholde fire-ugers kurser i iværksætteri for unge i alderen 18-35 i Dandora.

Som han selv udtrykker det: ”Hvis jeg kan nå ud til de unge med min viden om iværksætteri, kan jeg være med til at gøre Dandora til et bedre sted. Mit budskab til de unge skal være: der er så meget mere her i livet og der er så meget mere de kan opnå.”