28. november 2021

Kina vinder kamp mod dræbermyg

Fra 30 millioner smittede til nul. Efter 70 års kamp mod malaria har WHO nu erklæret Kina malariafri.

WHO nu erklæret Kina malariafri. Foto: CC0 Pexels.com

WHO nu erklæret Kina malariafri. Foto: CC0 Pexels.com

Den summer, stikker og suger – og så dræber den flere mennesker end noget andet dyr i verden. Her er ikke tale om et rovdyr med glubske tænder og fråde om munden, men derimod om myggen. Det lille flyvende insekt kan sprede en lang række farlige sygdomme og var i 2019 skyld i over 400.000 dødsfald på verdensplan, alene som følge af malaria.

Men nu har Kina, efter 70 års kamp mod malaria, endelig sejret over den lille sejlivede blodsuger.

“I dag lykønsker vi Kinas befolkning med at have befriet landet for malaria. Deres succes var hårdt fortjent og kom først efter årtier med målrettet og vedvarende handling. Med denne meddelelse slutter Kina sig til det voksende antal lande, der viser verden, at en malariafri fremtid er et opnåeligt mål,” udtaler WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i en pressemeddelelse, da WHO erklærede Kina fri for malaria.

70 års kamp

For at blive certificeret malariafri af WHO må et land ikke have haft nogen tilfælde af malaria i tre år i træk. Det har 40 lande og områder på verdensplan opnået, og Kina har bestemt ikke ligget på den lade side for at blive en del af klubben.

For 70 år siden blev omkring 30 millioner kinesere ramt af malaria om året. Derfor begyndte Kina i 1950’erne at lokalisere og stoppe spredningen af sygdommen ved at tilbyde forebyggende medicin og behandling af syge, reducere myggenes ynglepladser og optrappe brugen af sprøjtemidler. Flere års kinesisk forskning i malaria førte i 1970’erne til opdagelsen af et af de mest effektive malariamidler. Og som et af de første lande i verden begyndte Kina i 1980’erne at bruge myggenet med insektmiddel, længe før WHO anbefalede det.

I slutningen af 1990 var antallet af malariatilfælde i Kina reduceret med 95 procent, og i 2020 kunne landet fejre fjerde år i træk uden nogen smittede.

Kina er erklæret fri for malaria efter 70 års kamp mod sygdommen

I dag lykønsker vi Kinas befolkning med at have befriet landet for malaria. Deres succes var hårdt fortjent og kom først efter årtier med målrettet og vedvarende handling. Med denne meddelelse slutter Kina sig til det voksende antal lande, der viser verden, at en malariafri fremtid er et opnåeligt mål.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO's generaldirektør

Certificeret malariafri

For at blive certificeret malariafri af WHO må et land ikke have haft nogen tilfælde af malaria i tre år i træk. Det har 40 lande og områder på verdensplan opnået

Kampen mod malaria

Siden år 2000 er 1,5 milliarder malariatilfælde og 7,6 millioner dødsfald forhindret.

Antallet af lande, som er plaget af malaria, er faldet fra 108 i 2000 til 87 i 2019.