08. september 2011

Køkkenhaverne flyder på vand

Asirion Begum kan dyrke grøntsager hele året, selvom jorden er oversvømmet halvdelen af tiden. På bunde af bambus og vandhyacinter flyder haverne på vandet.

Flydende køkkenhaver kan dyrkes året rundt, selv når landjorden er oversvømmet. Det har givet indbyggerne i den lille landsby Chadra i Bangladesh en økonomisk sikkerhed, de aldrig har haft før. Foto: Pinto Saha

Flydende køkkenhaver kan dyrkes året rundt, selv når landjorden er oversvømmet. Det har givet indbyggerne i den lille landsby Chadra i Bangladesh en økonomisk sikkerhed, de aldrig har haft før. Foto: Pinto Saha

Asirion Begum er en selvforsørgende forretningskvinde. Hun dyrker grøntsager i sine køkkenhaver og høster så store mængder, at der er mad nok til at mætte hele familien og overskud til at sælge på markedet.Men sådan har det ikke altid været. Kun nogle få år tilbage levede hun af at tigge på gaden.

”Tiggerlivet er et nedværdigende liv, helt uden nogen form for værdi. Det er som at leve et hundeliv,” fortæller 55-årige Asirion Begum, der gennem det meste af sit liv har kæmpet for sig selv og sin familie.

Hendes anstrengelser begyndte allerede som 10-årig, da hendes forældre giftede hende bort til en mand i landsbyen Chadra i det sydvestlige Jessore-distrikt i Bangladesh.

Hendes mand, Insun Ali Sarder, ejede et lille stykke land, men det var svært for parret og deres tre døtre at få det til at slå til. Landjorden lå ud til floden Kapataksha og var derfor oversvømmet seks måneder om året. Problemet blev kun værre år for år på grund af kraftigere monsuner.

Sygdom og sult

Høsten fra det lille stykke jord kunne ikke mætte alle familiens munde, så manden fik arbejde uden for hjemmet. En dag fik han imidlertid stærke smerter i maven, og Asirion Begum måtte sælge familiens jord for at få råd til at behandle ham. Medicinen hjalp ikke, og Insun Ali Sarder stoppede med at arbejde.

Uden jord at dyrke kunne Asirion Begum ikke se andre løsninger end at begynde at tigge. Hver dag i 20 år gik hun fra landsby til landsby, mellem otte og ti kilometer, men fik dagligt kun omkring et kilo ris med hjem.

Fra tiggerhænder til grønne fingre

Til Asirion Begums held stiftede organisationen CARE i 2003 et projekt i Chadra, der gav landsbyens kvinder mulighed for at lære at dyrke flydende køkkenhaver. De flydende køkkenhaver kunne på en billig og lavteknologisk måde løse problemet med de oversvømmede marker, fordi køkkenhaverne flød oven på vandet.

Asirion Begum kom med i projektet og fik adgang til et stykke offentlig jord og hjælp til at lave fem flydende køkkenhaver på bunde af bambus og vandhyacinter. Hun begyndte at dyrke tomater, kartofler, løg, blomkål og andre grøntsager, og pludselig kunne hun give sin familie mad to gange om dagen. Resterne fra den første høst solgte hun på markedet, og fortjenesten på 107 kroner brugte hun på 12 ællinger og syv kyllinger.

Siden har Asirion Begum fordoblet antallet af køkkenhaver og bruger nu al sin tid på at dyrke grøntsager.

Køkkenhaver på vand - sådan

  • Køkkenhaverne består af en bund af bambus og vandhyacinter og flyder oven på vand
  • De kan dyrkes hele året rundt med forskellige typer af grøntsager
  • Køkkenhaverne er billige at lave og drive, og efter nogle år bliver de til kompost
  • Ideen med flydende køkkenhaver stammer fra distriktet Gopalganj i Bangladesh, hvor en gruppe mennesker tidligere benyttede sig af et lignende men mere simpelt system

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.