03. september 2010

Kvindeliv bliver reddet i Etiopien

Akut lægehjælp til fødende kvinder, forebyggende sundhedspleje og egne penge på lommen. De tre ting giver kvinder i Etiopien chancen for at komme igennem graviditet og fødsel uden at sætte livet på spil.

22-årige Tejitu Geneti bor i en landsby 80 kilometer fra byen Gimbie i det vestlige Etiopien sammen med sin mand og deres lille søn. Men hun er kun i live, fordi hun var så heldig at komme på hospitalet, da hun skulle føde.

Ellers ville hun have været en del af den sørgelige statistik i Etiopien, hvor 25.000 kvinder og over 300.000 babyer hvert år dør i barselssengen.

Da Tejitu Geneti fik veer, skyndte hendes mand sig at bringe hende til den nærmeste sundhedsklinik 20 kilometer væk. Derfra blev de overført til fødeafdelingen på distriktshospitalet i Gimbie, som drives af den danske organisation, Maternity Worldwide.

Egentlig havde parret ikke råd til det, men familiemedlemmer lånte dem de 420 kroner, som det kostede at nå frem til hospitalet. Og det kan de prise sig lykkelige for i dag. Det viste sig nemlig hurtigt, at Tejitu ikke ville kunne bringe sit barn til verden på andre måder end ved kejsersnit.

I Etiopien er der kun én læge og tre jordmødre per 100.000 kvinder. Kun seks procent føder med uddannet sundhedspersonale ved deres side, mens de fleste kvinder føder hjemme, under opsyn af traditionelle fødselshjælpere.

Og det kan være en farlig affære. Maternity Worldwide har derfor siden 2006 sammen med et hospital i Etiopien arbejdet for at forbedre vilkårene for nybagte mødre og deres nyfødte i West Wollega-regionen i landets vestlige del.

Regionen har med sine 1,5 millioner indbyggere 32 klinikker, men ingen af dem har de rette faciliteter til at tage sig af de akutte tilfælde. Det eneste sted, hvor kvinderne kan få akut hjælp, er det distriktshospital i Gimbie, der reddede Tejitu Genetis liv.

Hvis mødredødeligheden skal mindskes, skal der også mere til end akut barselspleje. Derfor rykker små mobile teams ud til foreløbig 40 landsbyer, hvor mange tusinde kvinder bliver undervist i prævention og i, hvordan de kan forebygge komplikationer under graviditeten. Desuden har 1.200 af kvinderne fået små kreditter – penge, som 90 procent af dem har fået til at yngle. Det er afgørende i et samfund, hvor det traditionelt er mænd, der bestemmer over pengene, og hvor kvinders helbred derfor ofte har en lav prioritet.

Maternity Worldwide udvider nu deres projekter til yderligere 60 landsbyer i Etiopien og starter tilsvarende projekter op i Malawi.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.