27. august 2012

Låne-sparegrupper giver unge håb om en bedre fremtid

Unge i Sierra Leone står over for ekstreme udfordringer. Mange er analfabeter, arbejdsløse og mangler de færdigheder, de behøver for at ændre deres situation. Derfor har Plan etableret lokale låne-sparegrupper, der giver unge mellem 15 og 25 år mulighed for at få en bedre fremtid.

Foto: Plan Danmark

Foto: Plan Danmark

Cynthia er 19 år gammel og sælger ris på det lokale marked, tæt på hvor hun bor med sin tante og fætter. Hver morgen klokken 8 opstiller hun sin bod på markedet og sidder i bagende sol indtil kl. 16. Herefter skynder hun sig i skole. Tre timer hver aften studerer Cynthia nemlig på den lokale handelsskole.

”Det er ikke hårdt,” siger hun. ”Jeg kan slappe af om aftenen og i weekenden. Nogle gange har jeg overladt min bod på markedet til min moster, så jeg kan studere.”

Cynthias liv har ikke altid set så lyst ud. For to år siden blev hun tvunget til at droppe ud af handelsskolen – der var ikke råd til at betale skolepenge, efter hendes far og bror pludselig gik bort. ”Jeg havde ingen til at hjælpe mig,” forklarer hun. ”Derfor begyndte jeg at arbejde for min moster på markedet. Som løn gav hun mig mad efter hver arbejdsdag. Men der var ikke meget, for hun havde flere, hun skulle forsørge.”

Da Cynthia hørte om Plans låne-sparegrupper tilmeldte hun sig til straks ordningen. Hun tog et lån for at købe ris og åbne sin egen bod på det lokale marked. Da hun først havde tjent lidt penge, kunne hun atter vende tilbage til handelsskolen. Når gruppens medlemmer har lært at drive gruppen, kan de blive frivillige vejledere, som hjælper med at oprette nye grupper. På denne måde kan projektet fortsætte i fremtiden.

Cynthia får ofte henvendelser fra andre unge. Efter de har hørt om hendes succes, ønsker de også at tilslutte sig ordningen. ”Jeg er meget glad for, at jeg har min egen bod, går i skole og hjælper andre med at få et bedre liv. Nu er min drøm, at jeg en dag bliver en international forretningskvinde.”

Cynthia er blot én ud af 3.258 unge i Sierra Leone, der, siden juni 2010, har deltaget i en lokal låne-sparegruppe. I 2011 støttede Plan på verdensplan 77.792 lokale låne-sparegrupper.

Ovenstående er et eksempel på Plans arbejde i Sierra Leone. Navnene er ændret af hensyn til børnebeskyttelse og personernes privatliv

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.