02. juli 2023

Millioner får rent vand i Marokko

Gennem de sidste årtier har flere og flere mennesker i det tørkeramte Marokko fået sikker adgang til rent vand. Det er godt for børnesundheden.

Marokkanske kvinder pumper vand fra en brønd. Flere og flere mennesker i Marokko får nu lagt vand ind til deres hjem eller landsbyer. Foto: Scott Wallace CCBY

Marokkanske kvinder pumper vand fra en brønd. Flere og flere mennesker i Marokko får nu lagt vand ind til deres hjem eller landsbyer. Foto: Scott Wallace CCBY

Ahhh. I varmen er et glas koldt, rent vand noget af det bedste, der findes.

Rent vand er ikke bare en basal glæde, men faktisk også en menneskerettighed.

I Marokko, der sidste år blev ramt af den værste tørke i årtier, har flere og flere mennesker fået rent drikkevand.

Et eksempel på det er et projekt, som Verdensbanken netop har afsluttet sammen med Marokkos regering, hvor 1,1 millioner marokkanere i flere end 2000 afsidesliggende landsbyer har fået ”sikkert og rent drikkevand” – det vil sige, at det er beskyttet mod forurening, især mod bakterier fra toiletter og latriner, så man ikke bliver syg af at drikke vandet, skriver Verdensbanken.

”Fordelene ved at sikre rent drikkevand til Marokkos afsidesliggende områder er klare. Det sænker sygdomspåvirkningen fra urent vand og sparer indbyggerne fra at spilde tid på at hente vand langt væk,” siger Carolina Dominguez-Torres, der er Senior Water and Sanitation Specialist hos Verdensbanken.

Før blev landsbyboerne enten nødt til at drikke urent vand, der godt nok kan bruges til at vande marker med, men ikke nødvendigvis var sikkert at drikke, eller også skulle de hente rent vand fra brønde langt væk. Det arbejde tilfalder ofte piger og kvinder, og det kan tage mange timer at gå op mod 10 kilometer frem og tilbage for at hente vand – og det går udover skolegangen.

Godt for sundheden

Men nu er der lagt vand til tusindvis af landsbyer i flere nordlige regioner.

Og Verdensbanksprojektet er ikke den eneste indsats for at sikre rent drikkevand i landet. Marokko har længe arbejdet med at sikre sine borgere deres ret til vand. I 2000 var det kun lidt over halvdelen af Marokkos befolkning, der havde sikker adgang til rent vand. I 2020 var det steget til fire ud af fem marokkanere.

En stor børnedræber er diarrésygdomme, der bliver spredt ved urent drikkevand, dårlige toiletforhold og manglende hygiejne. I Marokko døde næsten 12.000 børn under fem år af diarrésygdomme i 1990 – det var faldet til under 1.000 i 2019, hvor de seneste tal er fra.

I de mindre landsbyer, der nu har fået lagt vandrør til fælles vandposter, er der tilknyttet en opsynsmand, der passer og vedligeholder pumperne.