04. juli 2018

Ny app er våben mod invasion af larver

En specialudviklet app på mobilen skal hjælpe afrikanske bønder med at forhindre, at et nyt skadedyr æder deres majs og skubber millioner ud i sult.

En landmand i Etiopien tjekker sin majs for skader forvoldt af hærlarven. Foto: ©FAO/T. Legesse.

En landmand i Etiopien tjekker sin majs for skader forvoldt af hærlarven. Foto: ©FAO/T. Legesse.

Der er en app til alt. Med en ny mobilapp kan bønder i afrikanske lande nu hurtigt afgøre, om larverne på majsplanterne er harmløse, eller om det er de berygtede hærlarver, der formerer sig eksplosivt og har en glubende appetit på majs.

Hærlarven har invaderet Afrika på rekordtid siden 2016, og de lokale bønder har derfor endnu ikke lært at genkende og bekæmpe den. Den pludselige invasion har ligefrem skabt panik nogle steder.

Hvis der ikke blev gjort noget mod larvernes fremmarch, kunne de skubbe 300 millioner mennesker ud i sult, vurderer FN’s afdeling for Landbrug og Fødevarer, FAO, der derfor har kaldt til kamp mod hærlarven.

Som en del af indsatsen har de udviklet appen ’Nuru’, der fungerer ved, at man holder telefonen hen til sin majsplante. Appen analyserer så planten, og giver svar på, om der er tale om hærlarver eller andre slags larver. Hvis appen ikke er sikker, kan man sende billedet ind til en menneskelig ekspert, der kan afgøre sagen.

Selvom en app i sig selv ikke løser problemet med hærlarven, er der faktisk flere forskellige konkrete ting, bonden selv kan gøre for at modstå angrebet, når han eller hun først ved, hvad problemet i majsmarken er.

Bonden bør lade være med at bruge insektgift, da det også dræber andre insekter, heriblandt myrer og små snyltehvepse, der er hærlarvens naturlige fjender. Og i mange tilfælde er de skadelige larver alligevel blevet immune overfor giften, skriver FAO.

I stedet kan man bruge naturlige metoder. Studier fra Kenya, Uganda og Tanzania viser, at man ved at plante bestemte nytteplanter ved sin majsmark kan enten skræmme eller lokke larverne væk fra majsen. Det kan få antallet af larver på hver majsplante til at falde med over 80 procent, uden brug af gift.

Appen hjælper bønderne med at bekæmpe den ødelæggende hærlarve.

Hærlarven

Ingen ved, hvordan hærlarven (Spodoptera frugiperda) kom til Afrika fra sit oprindelige hjemsted i Sydamerika. Men på kun to år har larven nu spredt sig alle afrikanske lande syd for Sahara.

Det lille kræ er faktisk et slags møl. I sit larvestadie angriber møllet over 80 forskellige planter, blandt andet ris og bomuld, men især majs, der er en af de vigtigste afgrøder for millioner af mennesker.

Larven spreder sig hurtigt, fordi den som møl kan flyve 100 km på en enkelt nat, og hvert møl kan lægge op til 2000 æg