06. september 2013

Nyt HIV-center kan behandle hundredvis af nepalesere

Et nyt behandlingscenter i Nepal gør det nemt for HIV-smittede at få medicin.

Fire dages rejse til fods på små, smalle bjergstier. Så meget tid skal Punikala Jossei bruge på at rejse frem og tilbage, når hun hver tredje måned skal hente sin hiv-medicin i byen Dhangadhi. Derfor har hun valgt at lade være.

”Hvem skal passe mit barn, mine marker og mit kvæg, mens jeg var væk? Jeg kan umuligt rejse så lang tid ad gangen”, siger Punikala Jossei, der er hiv-positiv på fjerde år.

Hun er langt fra den eneste hiv-smittede i det vestlige Nepal, der ikke får den nødvendige behandling. Den lange rejse koster dyrebar tid. Derfor har mange ikke mulighed for at få medicin mod den virus, der i 2011 slog mere end 1,7 millioner mennesker ihjel i verden.

Nu har CARE i samarbejde med en række lokale partnere i Nepal valgt at åbne et nyt behandlingscenter, Anti Retroviral Treatment Clinic (ART), som ligger tættere på de mange, små bjerglandsbyer. Centeret er placeret i byen Chainpur, der ligger kun få timers vandring fra Punikala Josseis hjem.

Punikala Jossei bor med sin mand og søn i landsbyen Kapri Gaun. De er alle tre hiv-positive, men indtil videre er Punikala Josseis mand den eneste af de tre, der har modtaget behandling.

”Min mand kan ikke arbejde, fordi han er syg. Derfor har jeg måtte blive hjemme, mens han har rejst alene efter medicin. Med det nye center kan vi alle tre komme i behandling”, siger Punikala Jossei, der glæder sig til, at hun skal besøge det nye center i Chainpur.

I centreret kan hiv-smittede hente gratis medicin og blive behandlet for følgesygdomme som nattefeber og svimmelhed.

I det vestlige Nepal er omkring hver fjerde borger hiv-positiv. Her er det især landsbyerne, der er hårdt ramt. I landsbyerne er der tradition for, at mændene immigrerer til Indien for at finde arbejde. Efterfølgende vender mange hjem fra det indiske paradis med hiv i bagagen, som de giver videre til deres intetanende koner.

”Da jeg fik konstateret hiv, tænkte jeg meget på døden. Jeg følte, at livet var slut. Nu vil jeg leve for min søn”, siger Punikala Jossei.

Det nye center i Chainpur åbnede midt i maj, og forventes at have omkring 180 patienter om ugen.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.