11. september 2014
Ren energi bygget i ler
Hvert år dør 4,3 mio. mennesker for tidligt pga. indendørs luftforurening, men i Uganda har mere end 10.000 familier fået en ny type energieffektive komfurer, der formindsker skovrydning og forbedrer helbredet.
Vibeke Rask Grøn
I Uganda laver 90 procent af befolkningen mad med opfyring fra træ eller trækul, som typisk stammer fra de lokale skove. Den voksende træfældning lægger et massivt pres på landets sårbare skovområder, hvor blandt andet chimpansen og bjerggorillaen lever.
I Kasese-distriktet i det sydlige Uganda har mere end 10.000 familier i samarbejde med WWF og lokale partnere anskaffet energieffektive komfurer, der kun bruger halvt så meget træ og trækul som traditionelle komfurer. Det betyder, at der bliver ryddet langt mindre skov, men også et langt bedre indeklima for de lokale.
”Familierne får et bedre helbred, fordi de ikke længere udsættes for røg og sod, og de sparer tid og penge på at samle eller købe brænde og trækul – penge, som nu i stedet kan bruges på at betale skolepenge for børnene. Det er ren win-win for både mennesker, natur og miljø,” fortæller Maj Manczak, seniorrådgiver i WWF for energi og skov i Afrika.
Børn er mindre syge
Rose Muhindos familie er blandt de, der har erhvervet sig det nye energieffektive komfur.
”Både min mand og jeg er meget glade for vores nye komfur. Børnene plejede at få ondt i øjnene af al røgen, og køkkenet var altid beskidt. Nu føler vi os trygge, det er nemmere at holde huset rent, og så slipper vi for at købe så meget brænde,” fortæller Rose Muhindo, som har en søn på otte år og en datter på fire år.
Mange familier har ikke råd til at købe de energibesparende komfurer. Derfor har WWF sammen med lokale partnere oplært en gruppe kvinder i at konstruere og sælge komfurerne ved hjælp af et afbetalingssystem. Efter en måned har langt de fleste tilbagebetalt hele beløbet. Derefter kan de spare både penge og tid, fordi det nye komfur halverer forbruget af brænde.
Maj Manczak håber, at de energieffektive komfurer kan udbredes til hele Uganda – og resten af regionen på sigt. Til gavn for både familierne og naturen.
Seneste
22. september 2024