13. august 2011

Status: 400 millioner færre fattige i verden

Om fem år skulle den globale fattigdom meget gerne være halveret. Og det er ikke blot en utopi. De seneste tal viser nemlig, at 400 millioner mennesker er kommet ud af den ekstreme fattigdom.

72 gange Danmarks befolkning. Så mange mennesker i verden er kommet ud af den allerværste fattigdom.

Ifølge de nyeste tal fra FN, er antallet af ekstremt fattige faldet fra 1,8 milliarder til 1,4 milliarder siden 1990. Det betyder, at 400 millioner kvinder, børn og mænd nu har mere end 1,25 dollar om dagen at klare sig for. Vores klode er dermed rykket tættere på det første og vigtigste 2015 Mål – at halvere den globale fattigdom i år 2015.

”Det skyldes ikke mindst den høje og mangeårige vækst i Østasien, at den globale fattigdom er faldende. Men der har også været pæn vækst i en række afrikanske lande. At flere og flere mennesker får adgang til uddannelse og sundhed spiller en væsentlig rolle,” siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Lars Engberg-Pedersen og uddyber:

”Uddannelse kan give højere løn, den gør folk i stand til at kræve deres rettigheder og betyder, at de snydes mindre på markedet. Bedre sundhed betyder for eksempel, at færre bønder får malaria i regntiden, som netop er det tidspunkt, hvor der er brug for meget arbejdskraft i markerne. Og vaccinationer betyder mindre sygdom og derfor færre udgifter til medicin.”

Ser man på andelen af verdens befolkning, der lever under fattigdomsgrænsen, er den faldet fra 46 til 27 procent i perioden 1990-2005. Og tallet forventes at falde til 15 procent i år 2015.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.