04. april 2021

Tre grønne madregler: Undgå kød, pas på drivhuse og køb lokalt

Ekspert giver dig tre simple huskeregler, som hjælper dig til en mere klimavenlig indkøbskurv.

Ekspertens tre vigtigste råd går på, at man skal prøve at undgå kød, afgrøder fra drivhuse og købe lokalt frem for globalt. Foto: CCBY Hans Splinter.

Ekspertens tre vigtigste råd går på, at man skal prøve at undgå kød, afgrøder fra drivhuse og købe lokalt frem for globalt. Foto: CCBY Hans Splinter.

Hvad er egentligt bedst for klimaet – grøntsager fra Kina eller kød fra Danmark? Det kan være en jungle at finde rundt i. Ekspert Torben Chrintz, som er videnskabelig rådgiver hos den grønne tænketank CONCITO, giver tre vigtige klimaråd.

Planter fremfor kød

Det vigtigste råd er, at planter altid er bedre for klimaet end kød. Produktionen af kød, æg, mælkeprodukter og ost står for hele 83 procent udledningerne fra mad i Europa.

”Det værste er klart oksekød, det bedste er kylling og midt i mellem kommer gris. Til at producere oksekød skal der bruges et stort markareal over lang tid, og koen udleder meget metan, fordi den tygger drøv. Derfor er oksekød den største klimasynder,” siger Torben Chrintz.

Derfor er rådet, at man helst holde sig til små dyr, hvis man vil købe kød. Eksempelvis er oksekød er otte gange værre for klimaet end kylling. Og kylling er omkring dobbelt så slemt som en grøntsagsbøf.

Undgå planter fra drivhuse og køb lokalt

Selvom det vigtigste er at undgå kød, er der to andre tommelfingerregler: Undgå grøntsager, der er dyrket i drivhuse, og køb lokalt frem for globalt.

Når man køber lokalt, sparrer man transportudledningerne, men hvis planten er produceret i et drivhus, udleder den faktisk mere end transporten, forklarer Torben Chrintz.

”Drivhusafgrøder er altid værre for klimaet, uanset hvor de kommer fra. Lokale grøntsager er derfor kun bedst, hvis de ikke bliver dyrket i et drivhus. Så hvis planten ikke selv kan vokse i Danmark, skal man hellere kigge efter udenlandske afgrøder, som er dyrket uden et opvarmet drivhus”.

Derfor kan man købe grøntsager, som passer til sæsonen. Om vinteren bliver tomater, agurker og salat dyrket i drivhuse i Danmark.

Hvis man husker de tre regler, så er man ifølge Torben Chrintz godt på vej.

”Faktisk er det slet ikke så svært. Man skal prøve at undgå kød og afgrøder fra drivhuse, og så prøv at købe lokalt frem for globalt”.

83 %

Ifølge Our World in Data står produktionen af kød, æg, mælkeprodukter og ost for hele 83 procent udledningerne fra mad i Europa.

Det værste er klart oksekød, det bedste er kylling og midt i mellem kommer gris. Til at producere oksekød skal der bruges et stort markareal over lang tid, og koen udleder meget metan, fordi den tygger drøv. Derfor er oksekød den største klimasynder.

Torben Chrintz, videnskabelig rådgiver hos den grønne tænketank CONCITO.

Drivhusafgrøder er altid værre for klimaet, uanset hvor de kommer fra.

Torben Chrintz, videnskabelig rådgiver hos den grønne tænketank CONCITO.