11. september 2013

U-landsnyt.dk lancerer u-landsgammelt.dk

En kavalkade af film fra dansk bistands barndom

Der er dømt ren nostalgi med U-landsnyt.dk’s lancering mandag den 2. september af en kavalkade med glimt fra en perlerække af film om tidlig dansk udviklingsbistand. Kavalkaden blev indledt med klip fra og omtale af den måske første film om dansk udviklingsbistand nogensinde, ”Polens Børn”, der er optaget i 1946.

Kavalkaden fortsætter de kommende uger og vil også byde på levende billeder fra 60’ernes største danske bistandsprojekt, Congohospitalet. På en ung psykolog ved navn Steen Hegeler, som interviewer unge, der har meldt sig som nogle af de første u-landsfrivillige med Mellemfolkeligt Samvirke. På røde danske malkekøer, der i 1964 skulle være med til at sætte skub i Syriens landbrug og meget, meget mere.

Filmene siger mere end mange ord. De fortæller historier om mennesker og projekter, der tegnede dansk bistands barndom. Men de fortæller også, hvordan vi danskere dengang så vores rolle i verden, og de afspejler det syn, vi havde på ’negrene’, de sorte, de fattige.

Filmene er fundet frem og præsenteres af freelance-journalisterne Bo Illum Jørgensen og Jesper Heldgaard i et tæt samarbejde med Det Danske Filminstitut/Filmarkivet og med støtte fra Udenrigsministeriet. Jagten på ’filmperlerne’ blev indledt i 2012, hvor Danida rundede 50 år, og den resulterede bl.a. i, at den korte biografforfilm, ’Danmarks U-landshjælp Giro nr. 9’, der i 1962 var med til at skyde den statslige, danske udviklingsbistand i gang, blev fundet.

Formålet med kavalkaden er ikke blot at vise en håndfuld af de mange filmperler. Det er også at lette låget lidt for den fantastiske kulturarv, de gamle film repræsenterer. Håbet er at få fundet endnu flere gamle film frem – private optagelser såvel som egentlige film for at få dem registreret og digitaliseret og dermed bevaret for eftertiden.

Så har du tip om gamle filmperler – og om de danskere og de projekter, filmene handler om, så kontakt:

Bo Illum Jørgensen, 22 11 72 72 bojorgensen(snabel a)webspeed.dk

Jesper Heldgaard, 20 43 58 18 jheldgaard(snabel a)gmail.com

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.