09. december 2015

Udsatte unge griber mikrofonen

Den danske NGO Turning Tables hjælper unge i udviklingslandene med at lære at udtrykke sig gennem film og musik. Det giver unge, der ellers risikerer at blive overset, en stemme og en kunstnerisk platform.

I samarbejde med FN’s udviklingsprogram, UNDP, har Turning Tables trænet mere end 4000 børn, unge og kvinder, der hver især har kunnet formidle deres oplevelser videre til deres lokalsamfund og resten af verden gennem musik- og filmkunst.

Kunst er revolution

De nødvendige tekniske færdigheder lærer de unge i ’Turntable Labs’, hvor lokale ildsjæle uddanner sig til instruktører. De lokale har derefter mulighed for at nå ud i de dele af landene, som ellers er svære at nå for Turning Tables, og på den måde bliver der skabt en dialog med ellers marginaliserede lokalsamfund. De lokale kræfter er desuden med til at sikre, at projekterne kan køre videre, når Turning Tables’ folk forlader et område igen.

”Det handler om at styrke de berørte mennesker i at fortælle deres egne historier. Disse historier skal inspirere mennesker, både i de lande, hvor udvikling er i gang, og i de allerede fuldt udviklede lande,” fortæller Martin Fernando Jakobsen, der er stifter og direktør af Turning Tables.

”Forfatteren Salman Rushdie har engang sagt, at “kunst ikke er underholdning, det er en revolution”. Salmans ord udtrykker meget præcist, hvorfor arbejdet med artistisk ytring er en vital del af, at sikre en hel generations stemme, som ikke normalt høres eller ses i mediebilledet”.

Gennem Turning Tables’ arbejde i MENA-regionen, i Østafrika, samt i Sydøstasien, har han allerede set, hvordan musikproduktion er en unik måde at få inkluderet marginaliserede unge og kvinder i sociale aktiviteter.

Synger om ny verden

Turning Tables har for nylig indgået en langsigtet samarbejdsaftale med FN’s udviklingsprogram, UNDP. Som en del af samarbejdsaftalen med FN’s udviklingsprogram, skal Turning Tables blandt andet producere musik og film lavet af unge verden over, med indhold, der kan hjælpe med at udbrede viden om FN’s Verdensmål. Disse globale udviklingsmål bliver pejlemærkerne for verdens udvikling de kommende 15 år. Formålet med samarbejdet er at vise viljen og evnen til bæredygtig udvikling i øjenhøjde. På UNDP’s hjemmeside ligger der allerede fire film, som blandt andet fortæller om unge kenyaneres ønske om et opgør med social ulighed baseret på stamme-tilhørsforhold, og om kampen for demokrati i Myanmar.  Foruden UNDP samarbejder Turning Tables blandt andet med DANIDA, Udenrigsministeriet og UNICEF.