23. september 2013

Unge rykker i Senegals slum

Uden vand, elektricitet og i møgbeskidte omgivelser lever over en million børn og voksne i slummen i Senegals hovedstad, Dakar.

I slummen i Senegals hovedstad, Dakar, underviser Plan unge i at forandre lokalmiljøet. Nu har de unge bygget en sundhedsklinik. Foto: Niels Busch/Plan.

I slummen i Senegals hovedstad, Dakar, underviser Plan unge i at forandre lokalmiljøet. Nu har de unge bygget en sundhedsklinik. Foto: Niels Busch/Plan.

Plan klæder de unge på til at forbedre deres samfund, og indsatsen har båret frugt. Takket være de unge kan beboere i Pikine-slummen i Dakar nu få behandling på en helt ny sundhedsklinik.

I 2010 ødelagde voldsomme oversvømmelser Pikine-slummens eneste sundhedsklinik, og dermed forsvandt børn og voksnes mulighed for at få lægehjælp.

Efter at Plan har trænet frivillige ungdomsgrupper i Dakar, har slummens unge nu selv bygget en sundhedsklinik og samarbejder med myndighederne om driften. Klinikken er hver dag bemandet af frivilligt sundhedspersonale og én gang om ugen af en læge.

Hver dag bliver 25-30 patienter behandlet på klinikken. Især gravide kvinder og børn har glæde af de nye sundhedsfaciliteter. Nu hvor det ikke længere er en dagsrejse at få behandling, bliver langt flere børn for eksempel vaccineret.

Og ikke nok med det. Slummens beboere er også blevet aktive medborgere. De har lært om sundhed og hygiejne og tager nu fælles ansvar for ikke kun deres egen – men også andres sundhed.

På klinikken har de unge også skabt et lokale, hvor de arbejder med nye idéer og initiativer, der kan forbedre lokalområdet til glæde for slummens børn og familier.

Plan i Senegal

Plan har arbejdet i Senegal siden 1982. I 2012 hjalp Plan mere end 30.000 fadderbørn.

I Senegal har Plan blandt andet fokus på, at børn og deres familier får adgang til rent drikkevand og sundhedstilbud. Børnene får hjælp til at komme i skole og gennemføre forløbet, så de får en uddannelse.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.