24. april 2017

Vejen ud af fattigdom går gennem køkkenet

Mange danskere husker nok reklamen om, at alle har ret til et fedt køkken. I Colombia tager de måske den tanke mere seriøst, end vi gør herhjemme.

Mari Luz Otero Pérez i sit nye køkken. Rent bord til dagens fangst giver glade kunder og penge i kassen. Foto: UNOPS / John Rae

Mari Luz Otero Pérez i sit nye køkken. Rent bord til dagens fangst giver glade kunder og penge i kassen. Foto: UNOPS / John Rae

om en del af Colombias handlingsplan mod ekstrem fattigdom, er landet nu godt i gang med at ombygge 50.000 fattige familiers hjem. Blandt andet betaler regeringen for, at udsatte familier får nyt køkken. Men i et land, hvor næsten halvdelen lever for under ni kroner om dagen, handler det fede køkken sjældent om lækker belysning og vinreol. I stedet handler det om grundlæggende sundhed og muligheder i livet.

Et eksempel er Mari Luz Otero Pérez’ familie, der lever i byen Luruaco i det nordlige Colombia. Familien er fattig og arbejder døgnet rundt i to hold som fiskere. Den lille familievirksomhed sælger dagens fangst til lokale, og for nylig er det gået bedre med salget. Familiens køkken er nemlig blevet opgraderet som led i det colombianske projekt.

Rent bord til dagens fangst

”Nu kan folk bedre lide at købe fisk fra mig, fordi de ved, at maden er blevet behandlet med ordentlig hygiejne. Før var der både kakerlakker og mus, der kravlede rundt, og støv faldt ned fra væggene, der var lavet af tørret mudder” fortæller Mari Luz, der er opsat på at holde sit nye køkken rent og pænt.

FN’s operationelle afdeling UNOPS fået en del af opgaven med at opgradere de 50.000 hjem, og Mari Luz’ familie er en af dem, der har fået besøg af UNOPS. Hvor køkkenet før var bygget af tørret mudder, er det nu lavet af mursten. Ildstedet er blevet erstattet af et gaskomfur, som ikke udsender skadelig røg. Ved køkkenvasken er der nu fliser, der er nemme at rengøre, og familien har fået en tank til at opsamle rent regnvand, i stedet for at bruge det plumrede vand fra søen. Det gavner både kundernes og familiens egen sundhed.

Familien fisker i døgndrift. Foto: UNOPS / John Rae

Forvandling på fire uger

Rundt omkring i Colombia sker den samme udvikling tusindvis af steder. Den colombianske regering opsøger familier med særligt behov for bedre bolig. Hver familie får cirka 3000 dollars at bygge for, og en ingeniør og en socialarbejder rådgiver hver familie, før de beslutter, hvordan de vil bruge pengene. For eksempel kan de forbedre køkken, badeværelse, tag og gulv. Når planen er vedtaget, tager det cirka fire uger at gennemføre byggeriet.