19. november 2014

Yenegetas får en fed forretning

20-årige Yenegeta følte sig tvunget til at forlade sin landsby i Etiopien. Men han fik hjælp til at blive, og nu er han leder af en virksomhed drevet af unge som ham selv.

Anne-Sofie Helms/Red Barnet

Anne-Sofie Helms/Red Barnet

Yenegeta bærer rundt på en blå papmappe. Han holder godt fast i den, for mappen indeholder mødereferater, kundekartotek, arbejdsskemaer og kvitteringer – alt sammen vigtige forretningspapirer.

Han er leder af en virksomhed, der handler med får. De er syv piger og seks drenge, og sammen tjener de penge på at købe får, fede dem op og sælge dem videre med profit. Det hele foregår langt ude på landet i Etiopien, hvor Yenegeta og de andre er vokset op.

Men i sommeren 2012 var han faktisk på vej til at forlade sit hjem og sin fattige familie.

– Jeg havde allerede planlagt at rejse til Yemen for at få arbejde som daglejer. Det var min sidste mulighed, siger Yenegeta.

Guldet ligger på landet

Børn og unge fra 0-25 år udgør mere end 60 procent af Etiopiens befolkning på knap 85 millioner mennesker, og i de områder, hvor Red Barnet arbejder, bor langt størstedelen på landet.

Yenegeta kunne have været en af de mange tusinde etiopiske børn og unge, der på egen hånd forlader et fattigt liv på landet i håbet om, at lykken venter i de store byer. Desværre ender det ofte i udnyttelse og skadeligt arbejde, når børn og unge skifter landsbyen ud med storbyen.

Yenegeta nåede aldrig så langt. Han og de andre unge fik støtte og vejledning af Red Barnet til at starte deres egen forretning, og nu fortæller han sine søskende, at guldet ligger lige foran deres fødder.

– Jeg forklarer dem, at det er farligt at rejse til byen. Og de kan se, at det er muligt at klare sig i vores landsby. Livet her er godt, og hvis vores forretning kommer til at gå endnu bedre, så vil vi også støtte vores søskende med penge, siger han.

Alene i 2013 var Red Barnet med til at etablere 39 nye virksomheder som Yenegetas.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.