09. oktober 2013

Zambias børn lærer mens de leger

Interaktiv undervisning giver Zambias børn bedre mulighed for at lære pensum

Foto: Zoe Fox

Foto: Zoe Fox

En syv tommer stor Android tablet fyldt med mere end 5000 interaktive undervisningssituationer er allerede nu i gang med at forbedre undervisningen i Zambias grundskoler. Med en såkaldt ZeDuPad i hånden kan eleverne lære at læse og regne og lære om samfundet på en måde, hvor læring er i højsædet.

Som i de fleste andre afrikanske lande er undervisningssystemet i Zambia forældet og ineffektivt. Skoleklasserne er overfyldte og undervisningen foregår på gammeldags vis med udenadslære, der ikke er en særlig effektiv måde at lære på. Desuden er mange lærere ikke fagligt kompetente til at undervise, og mange elever har langt til skole. Det betyder, at eleverne modtager undervisning med ringe udbytte læringsmæssigt set – hvis de da overhovedet kommer i skole.

Med ZeBuPad følger en meget detaljeret undervisningsplan, så lærerne ikke behøver at kunne pensum fuldt ud. Og eleverne behøver ikke være i skole for at lære noget. Nogle dage kan de sidde derhjemme og alligevel lære ved at følge en af de mere end 5000 undervisningslektioner.

Måske vigtigst af alt, er introduktionen af ZePuPad et farvel til den ineffektive udenadslære. I stedet lærer eleverne gennem interaktive øvelser på skærmen, hvor de bliver nødt til at tænke over svarene. Den måde at lære på er meget mere effektiv end den traditionelle udenadslære.

Der findes andre interaktive undervisningsløsninger i Afrika som blandt andre One Laptop Per Child og Intel Studybook. Men ZeDuPad er den første interaktive undervisningsform på tablets, der tager udgangspunkt i det lokale miljø.
Blandt andet er mange af undervisningslektionerne på ZeDuPad ikke på engelsk, men i stedet på de otte store lokale sprog i Zambia. Selve de interaktive undervisningslektioner er også lavet, så de passer til den hverdag, børnene lever i. Derfor indgår skyskrabere eller fast food restauranter ikke i lektionerne, men der er i stedet små spil, hvor eleverne for eksempel kan lære at regne ved at gå på et typisk zambiansk landsbymarked eller lære at læse ved at læse et traditionelt zamibiansk folkesagn.

En ZeDuPad koster cirka 1200 kroner, men delt blandt eleverne på en mellemstor skole, vil investeringen kun beløbe sig til cirka 5 kroner per elever om måneden.

ZeDuPa

Læs mere om ZeDuPad på firmaets hjemmeside

ZeDuPad 

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.