23. august 2016

Vi har en plan for verdens fremtid

Det er en langt større udfordring end at lande på månen: FN har sat fælles kurs mod en bæredygtig fremtid for alle på planeten Jorden.

Foto: CCBY Asian Development Bank

Foto: CCBY Asian Development Bank

Sidste år skete det endelig. Ledere fra alle verdens lande satte sig ned og blev enige om en plan for at løse mange af klodens største problemer.

Planen hedder Verdensmålene, og det er 17 store mål for, hvad vi har brug for at opnå inden 2030.

Blandt andet skal vi gøre en ende på fattigdom og sult på verdensplan, og give alle mulighed for en ordentlig uddannelse. Alle målene bygger på bæredygtighed – at vi både vil leve et godt liv nu og give verden videre i ordentlig stand til vores børn.

Ifølge en af verdens førende eksperter i global udvikling, Homi Kharas fra Brookings Institution, har de nye mål potentialet til at ændre verden:

Der er nu en fælles ramme, der forener forskellige udviklingsområder, som sikkerhed, miljø, menneskerettigheder og humanitær hjælp. Verdensmålene bringer alle disse områder sammen. Det kan skabe meget store forandringer

Kharas

Kræver total global forandring

Når vi gør livet bedre for mennesker, bør vi ikke glemme den natur og det miljø der er forudsætningen for, at vi overhovedet kan være i live. Derfor handler mange af målene om at beskytte livet på jorden og i havene, gøre vores produktion og forbrug bæredygtige, og bremse den globale opvarmning.

Men én ting er at blive enige om så store målsætninger. Noget andet er at gøre dem til virkelighed.

”Verdensmålene er så store og ambitiøse, at vi har brug for nye løsninger der er langt mere gennemgribende end bare at gøre, som vi plejer,” siger Kharas.

Vi er heldigvis allerede nået et stykke af vejen. Blandt andet har milliarder af mennesker fået rent drikkevand siden 1990. Fremgangen skyldes delvist, at FN’s mål har skabt politisk handling, mener Homi Kharas:

”Ledere er mere ambitiøse, når de bliver sammenlignet med andre ledere. Ingen har lyst til at være nummer sjok”.