27. december 2021

Analyse: 2021 bød (også) på masser af gode nyheder

Vi fik hverken styr på corona eller klima i 2021. Men hver dag byder verden på fremskridt og løsninger, som du sikkert ikke har hørt om.

Næsehorn og andre truede dyr kan fejre store sejre i 2021. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Næsehorn og andre truede dyr kan fejre store sejre i 2021. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Min telefon begynder altid at ringe i særlig grad, når året rinder ud. Mine kollegaer på andre medier vil forsøde julen og nytåret med at fortælle nogle af de ”gode nyheder”, de vist har glemt at fortælle i årets løb. Heldigvis sker der hver dag, året rundt små (og store) fremskridt, som rykker verden i den rigtige retning. Som en af årets første nyheder i 2021 afskaffede retsvæsenet i Pakistans næststørste by, Lahore, den nedværdigende ”to-finger-test” i forbindelse med voldtægtssager. Rationalet bag testen er, at hvis en kvinde ikke er jomfru, så har hun slet ikke ”moralsk” belæg for at anklage en mand for voldtægt. Men to fingre i skeden kan selvfølgelig på ingen måde bruges til at vurdere, om en kvinde er jomfru eller ej – eller sige noget om, hvorvidt hun er blevet voldtaget. Afgørelsen i Lahore var den første af sin art i Pakistan, og den kan bane vejen for lignende forbud i resten af landet – der ellers med rette sjældent forbindes med kvinderettigheder i nogen udstrakt grad. Og selvom der stadig er omkring 20 lande i verden, hvor kvinder må gennemgå den type ”jomfrutest”, har også lande som Afghanistan, Egypten, Indien, Bangladesh, Sydafrika og Tyrkiet inden for de sidste årtier indført regler og love imod praksissen.

 

Et andet markant emne i årets nyhedsstrøm er selvfølgelig den globale corona-pandemi. Og da pandemien for alvor tog fart sidste år, blev den ofte ilegale handel med vilde dyr – der jo menes at være virussens årsag – pludselig et usædvanligt populært samtaleemne omkring verdens middagsborde og i pressen. Handlen med vilde dyr er den fjerdestørste transnationale kriminalitet i verden, og i mange år har blandt andet Hongkong fungeret som et epicenter for netop denne handel. Ifølge Verdensnaturfonden beslaglagde lokale myndigheder i Hongkong hele 929 tons illegale dele fra vilde dyr på tre år fra 2018 til 2020. Men i 2021 kom der faktisk godt nyt på området. Den lokale regering besluttede, at illegal handel med vilde dyr fremover skal betragtes som ”organiseret og alvorlig kriminalitet”. Den stramning giver især det lokale politi flere ressourcer og bedre efterforskningsmuligheder, således at det i højere grad er bagmændene, man går efter – og ikke bare de ”små fisk”, der blot står for selve transporten af de ofte truede dyr.

Mod årets afslutning kom der både skuffelser – men også vigtige resultater ud af COP26 i Glasgow. For første gang nogensinde blev fossile brændsler nævnt direkte i aftaleteksten. Det er historisk. Særlig stor opmærksomhed fik dog det afsluttende drama, da Indien i 11. time fik gennemtrumfet en svækkelse af sluterklæringen, således at ordlyden om at ”udfase” kul blev erstattet med en forpligtigelse til blot at ”nedbringe” brugen.  Verdens kulforbrug faldt i både 2019 og 2020 – men en spritny rapport fra Det Internationale Energiagentur konkluderer, at forbruget af kul igen tog et hop opad i 2021. Tre fjerdedele af verdens nuværende kul-kapacitet er i Asien, og 94 procent af planlagt kulkraft vil blive opført der. Men flere og flere asiatiske lande, virksomheder og organisationer melder sig dog ind i kampen mod kul. Den Asiatiske Udviklingsbank, der investerer i eller låner penge til landene i regionen, har i 2021 valgt at stoppe finansieringen af kulkraft. Og både Japan og Sydkorea besluttede i år, at de ikke længere vil investere i nye kulkraftværker og kulminer i andre lande. Sammen med Kina har de to lande stået for mere end 95 procent af støtten til kulkraftværker i andre lande – især udviklingslande. Pakistan, Indonesien, Vietnam, Filippinerne og Bangladesh har også på forskellig vis lagt planlagte kulkraftværker på is. Vedvarende energi fra sol og vind er allerede konkurrencedygtigt med kul, og prisen bliver ved med at falde. Kong Kuls regeringstid lakker definitivt mod enden (selv om det hellere skulle have været i går end i morgen). Der er ingen tvivl om, at verden er fuld af problemer, der skal løses. Men verden er netop også fuld af både løsninger og konkrete fremskridt. Vi hører bare ikke så ofte om dem.