17. december 2018

Dansk wi-fi når ud til afrikanske landsbyer

Når man bor i en lille landsby i Mozambique, er der ofte lang vej til både elnettet og internettet. Men et dansk firma vil nu give isolerede områder adgang til nettets vigtige viden.

En lang række landsbyer i udviklingslande har i de seneste år fået internet gennem de rød-hvide master. Her i Tanzania. Foto: Bluetown

En lang række landsbyer i udviklingslande har i de seneste år fået internet gennem de rød-hvide master. Her i Tanzania. Foto: Bluetown

To landsbyer i Mozambique får næste år mulighed for at gå på internettet gennem en løsning fra den danske virksomhed Bluetown. Det sker i samarbejde med den amerikanske stats hjælpeorganisation USAID, der er i gang med et projekt for at hjælpe kvinder i udviklingslandene med at få adgang til de fordele, internettet giver.

Som led i USAID-projektet vil Bluetown sætte internet-sendemaster op i den fattige provins Nampula i 2019. Det bliver lokale kvinder, der får mulighed for ekstra indkomst ved at holde masterne ved lige og ved at sælge datapakker, der virker på samme måde som taletidskort. Samtidig får de mulighed for mikrolån.

Masterne giver ikke kun adgang til det store internet. I nærheden af masterne kan man også gå på en slags lokalnet med viden om sundhed og gode landbrugsmetoder, samt undervisningsmateriale til skolebørn.

De basale ydelser på lokalnettet bliver gratis at bruge, hvorimod adgangen til hele internettet bliver noget, de lokale betaler per megabyte. Bluetown er nemlig ikke selv en hjælpeorganisation, men derimod en virksomhed, der ser en mulighed for at lave forretning i udviklingslandene.

”Vi har investorer bag os og skal lave det her til en rentabel forretning. Men vi har stort fokus på Verdensmålene og at få inkluderet folk online. Vores tilgang er at sikre finansiering af hardwaren via store partnere, så prisen for slutbrugerne bliver så lav som muligt,” forklarer Peter Ib, der er direktør for Bluetown.

Han vurderer, at der på sigt er potentiale for at ti-doble antallet af master i Mozambique. Virksomheden har indtil videre sat cirka 1000 master op i en række lande.