08. december 2015

Flere tun i havet giver mad på bordet i Østafrika

I dag er der takket være mindre overfiskning blevet flere tun at fange i Kenya, Tanzania og Mozambique, hvor mange fattige familier lever af fiskene i havet.

Fiskere på Zanzibar. Foto: Maj Manczak

Fiskere på Zanzibar. Foto: Maj Manczak

I mange år har tunfisk været overfisket, og det har gjort det svært for fattige kystfiskere at fange nok fisk. Nu ser det ud til at gå fremad. De seneste tal fra Indian Ocean Tuna Commission tyder på, at tunfisk i den sydlige og vestlige del af Det Indiske Ocean ikke længere bliver overfisket.

Det har betydning på f.eks. Zanzibar, hvor der bor mange fiskere.  De fisker med garn i små både uden motor, og er meget afhængige af, at tunfiskene ikke overfiskes længere ude på havet.

Mindre fangst giver større fangst

Tunbestandenes fremgang skyldes ikke mindst WWF’s og vores civilsamfundspartneres mangeårige samarbejde og pres på de nationale fiskeriministerier i regionen, hvor vi også har bidraget med teknisk rådgivning. Målet er at få regeringerne omkring det Indiske Ocean til at føre en fiskeri-politik, der tager mere hensyn til fiskebestandene og dermed også de lokale menneskers forhold.

Borgerrettigheder bliver indskrænket i mange afrikanske lande i disse år, sammen med mulighederne for civilsamfundets deltagelse i det politiske liv. Men inden for fiskerisektoren oplever WWF og vores civilsamfundspartnere en øget interesse for samarbejde fra regeringernes side. Det giver håb for Zanzibar-fiskerne og tunbestandene.

Hvem er Verdensnaturfonden?

Verden over er naturen under pres.

Verdensnaturfonden (WWF) arbejder for en bæredygtig fremtid, hvor mennesket lever i harmoni med naturen.

Vi arbejder for, at der er nok ressourcer til de kommende generationer i alle lande på kloden.

Læs mere på wwf.dk