08. september 2017

Fredag morgen var verdens bedste

Allerede klokken 07:00 står det klart, at fredag den 8. september 2017 ikke er en helt almindelig morgen i Danmark. Det er Verdens Bedste Morgen.

Foto: Louise Dyring Mbae

Foto: Louise Dyring Mbae

En smilende ung kvinde i hvid T-shirt lyser op gennem morgenregnen, mens hun deler Verdens Bedste Nyheders avis ud langs en vej ind mod København. Og hun er bare den første.

I løbet af kort tid er de hvide T-shirts med det orange logo tilsyneladende overalt i bybilledet. Frivillige uddelere i små og store grupper deler avisen med gode nyheder ud til de morgensøvnige danskere, der kører forbi på cykel eller myldrer ud af metrostationer. Det samme sker på 176 steder over det meste af Danmark, hvor over 1500 morgenfriske frivillige uddeler næsten en halv million aviser med konstruktiv journalistik om fremskridt og løsninger på verdens udfordringer.

Ved Dronning Louises Bro i København står en gruppe uddelere fra Mellemfolkeligt Samvirke, sammen med finansminister Kristian Jensen fra Venstre og Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten. Det er syvende år i træk, de to politiske modstandere deler Verdens Bedste Nyheder ud sammen.

I år har det lidt kolde og regnfulde vejr fået færre til at tage cyklen, men alligevel er der god gang i uddelingen, og de to politikere langer hurtigt og rutineret aviser ud, når cyklisterne holder for rødt lys. Mange tager imod avisen med et smil. I alt 23 politikere er på banen i år, og det er ikke kun Johanne og Kristian, der deltager side om side trods af politisk uenighed. På Ungdommens Folkemøde i Søndermarken danser ungdomspolitikere fra Radikale Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti en vild men fredelig krigsdans sammen og tager en glad selfie.

Inde på Kongens Nytorv deler seks udenlandske ambassadører aviser ud ved trapperne til metroen. Det er nok de færreste, der genkender dem, men: ”It’s a great day,” siger Australiens ambassadør. Rundt om hjørnet charmerer Nederlandenes ambassadør de forbipasserende. ”No-no you don’t,” siger han med et glimt i øjet til en kvinde, der vil putte sin avis i en skraldespand.

Mange stikker avisen i cykelkurven eller i tasken for at læse den senere. Nogle læser den gående. En af dem er 34-årige Mathias Esager fra Valby. Han hæfter sig især ved artiklen om, at solceller er blevet langt billigere og derfor nu tænder lys for millioner af fattige mennesker i verdens yderområder. Mathias Esager arbejder for et arkitektfirma, og interesserer sig for energirigtige løsninger.

”Det er fedt at læse nogle positive facts,” siger han. ”Nogle gange er det ikke til at holde ud at følge med i medierne, fordi de næsten kun fortæller om vold og krig. Så får jeg mere lyst til at slukke for fjernsynet. Men det er rart også at høre om nogle af de ting, der går godt i verden,” siger Mathias, inden han går videre mellem regndråberne.

Verdens Bedste Morgen er ved at være forbi. Det er i hvert fald ikke længere morgen, men verden er der stadig. Og den er på mange områder ved at blive bedre, selvom mange danskere for eksempel stadig ikke ved, at den globale ekstreme fattigdom er faldende. Omkring 38 millioner mennesker slap ud af ekstrem fattigdom alene sidste år. Men de tusinder af danskere, der fik Verdens Bedste Nyheder denne morgen, ved det.

Det er fedt at læse nogle positive facts!

VBN-læser Mathias Esager fra Valby

Thomas Gringer Jakobsen

Journalist

Thomas er uddannet fra Journalisthøjskolen. Han har rejst og boet i Indien, Mellemøsten og Latinamerika og har været tæt på både ildfluer i regnskoven og lossepladser med bjerge af brændende affald. Blandt yndlingsemnerne er naturbevarelse, krig og fred, klima og ny teknologi.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.