26. august 2016

Freden er kommet til 'verdens farligste by'

Mens colombianerne fejrer fredsaftalen, der kan afslutte landets lange borgerkrig, glæder borgerne i den før så berygtede by Medellín sig over, at livet allerede er blevet langt mere trygt.

I halvfemserne var Colombias andenstørste by, Medellín, hårdt ramt af ekstrem narkokriminalitet. Alene i 1991 blev der dræbt over 6.000 personer, hvilket er næsten dobbelt så mange drab på civile i denne ene by end i hele Afghanistan i 2015. Medellín var nummer ét på listen over verdens farligste byer, målt på antallet af mord.

Men siden den berygtede narkoboss Pablo Escobar blev opsporet og dræbt af politiet i 1993, er byen gradvist blevet meget fredeligere.

Ikke længere på den sorte liste

Efter mange års indsats mod organiseret kriminalitet, er det årlige antal mord nu faldet til under 500. Det kan sammenlignes med flere amerikanske byer, skriver tænketanken Brookings Institution.

Faldet i antal drab er endda sket, selvom byen i mellemtiden er vokset til 2,5 millioner indbyggere. Det vil sige, at antallet af drab i forhold til antallet af indbyggere er faldet med 95 procent.

Medellín ligger derfor ikke længere øverst på listen over verdens 50 mest morderiske byer. I 2016 blev byen helt fjernet fra listen.

Margarita Castaño Echavarría er 56 år og har boet i Medellín hele sit liv. Hun har selv lagt mærke til fremgangen:

”Livet er blevet bedre, både her i byen og i landet generelt. I halvfemserne var vi altid bange, når vi gik på gaden, for der kunne springe en bombe hvert øjeblik, og ingen udlændinge turde komme til Colombia. Men nu ser vi flere og flere turister, og vi kan også se, at flere udenlandske virksomheder investerer i landet og bygger kontorer”.

“Narkokartellerne findes stadig, men de gemmer sig med deres penge og er ikke længere synlige på gaderne. Nu er det faktisk kun lommetyve, jeg er bange for her i byen,” afslutter Margarita Castaño.

Fredsaftale giver håb

Der er dog stadig problemer med kriminalitet og politisk vold flere steder i Colombia, som netop nu er på nippet til at afslutte den borgerkrig, der har hærget landet i over halvtreds år.

Efter flere års forhandlinger har den colombianske regering nu i går dansk tid underskrevet den endelige fredsaftale med oprørsgruppen FARC for at afslutte krigen. Sidste skridt forventes at blive en folkeafstemning i oktober, hvor colombianerne skal sige ja eller nej til den vedtagne aftale.

Hvis de siger ja, er der håb om, at fredsaftalen også vil bane vejen for afvæbning af landets andre bevæbnede grupper, og dermed en mere fredelig fremtid for hele landet.

Nu er det faktisk kun lommetyve, jeg er bange for her i byen

Margarita Castaño, indbygger i Medellín