20. august 2018

Frivillige gør skraldestrand til skildpaddeparadis

Efter en kæmpe frivillig oprydningsindsats er havskildpadder vendt tilbage til en indisk strand, for første gang i årtier.

Versova-stranden. Foto: Afroz Shah

Versova-stranden. Foto: Afroz Shah

Indtil for nylig var stranden Versova i den indiske megaby Mumbai dækket af et dybt lag af affald. Men i to år har et hold af frivillige gjort et kæmpearbejde for at rydde op på stranden og fjerne affaldsdyngerne. Det har nu givet konkret resultat: Stranden er blevet ren nok til, at havskildpadder af arten Olive Ridley igen er begyndt at gå i land for at lægge deres æg i sandet.

Versova-stranden er dermed et eksempel på, at selv meget forurenede steder godt kan genoprettes, hvis viljen er til stede.

Oprydningsprojektet startede med, at den unge indiske advokat Afroz Shah blev træt af at se passivt til på skraldebunkerne. Han købte et par gummihandsker og gik i gang med at rydde affaldet op. I starten kun sammen med sin nabo, men siden kom der flere til.

”I de første seks til otte uger var det kun os. Men så en dag kom der to mænd og spurgte meget høfligt, om de måtte låne mine handsker. Da vidste jeg, at det ville blive en succes,” siger Afroz Shah til den britiske avis The Guardian.

Jeg elsker havet, og jeg føler, at vi har en pligt til at holde det fri for plastik. Jeg håber virkelig, at dette er en ny begyndelse for byer på kysten i Indien og over hele verden.

Afroz Shah, indisk miljøaktivist

På date med havet

Siden har mange andre også givet en hånd med, lige fra slumboere til bollywoodstjerner og politikere. De kommer alle til Versova for at få det, Shah kalder en ”date med havet” – at samle affald i den brændende sol. Men nu har nogle af de frivillige fået en lidt bedre tjans. De overnatter på stranden og beskytter de nyudklækkede skildpaddeunger, når de om morgenen løber fra reden og ud i bølgerne.