31. maj 2020

Indien skruer op for solkraft

De seneste 10 år er mængden af solenergi mangedoblet i Indien, der også er hjem til de største solcelleparker i verden. Samtidig flader væksten i kul ud.

Indien skruer op for solkraften. Foto: IWMI Flickr Photos CCBY

Indien skruer op for solkraften. Foto: IWMI Flickr Photos CCBY

I Thar-ørkenen, i delstaten Rajasthan i Indiens nordvestlige hjørne mod grænsen til Pakistan, spreder rækker af solcellepaneler sig i tusinder og atter tusinder. Her ligger Bhadla Solar Park, verdens største solkraftværk, der breder sig over 40 kvadratkilometer brændende hed ørkenjord. Gennem de seneste år har et virvar af indiske energivirksomheder etableret, udbygget og udvidet solcelleparken, så den nu har en kapacitet på 2,25 GW – eller cirka fem og en halv gange så meget som Danmarks største havvindmøllepark, Horns Rev 3.

Bhadla Solar Park er verdens største, men Indien har flere andre ultra-mega power plants på 1 GW eller mere, der producerer solkraft, herunder også verdens næststørste solcellepark. Og faktisk er solceller vokset voldsomt i Indien i løbet af de sidste 10 år. Ifølge en opgørelse fra IRENA, det internationale agentur for vedvarende energi, havde Indien blot 65 MW solkraft i 2010. Sidste år var kapaciteten eksploderet til 35.060 MW, hvilket er mere end en 500-dobling på 10 år, og Indien er nu det femtestørste land, når det gælder solenergi.

Kulkraft taber langsomt pusten

Den største faktor for den store solcellevækst i Indien er prisen, der er droppet med mere end 80 procent siden 2010, og solenergi er nu blevet billigere end kulkraft i Indien. Kul udgør rygsøjlen i den indiske elektricitetsgeneration, og kulkraften er vokset støt de sidste årtier. Men den vækst bliver mindre og mindre, og de sidste par år er mængden af ny kulkraft faldet til mellem en fjerdedel og halvdelen for bare et par år tidligere, viser tal fra de indiske energimyndigheder. Det betyder også, at inderne fra 2018 og frem har etableret mere vedvarende energi end kulkraft.

Samtidig betyder en økonomisk afmatning i landet også, at energiforbruget sidste år fladede ud, og sidste oplevede Indien derfor for første gang i et årti, at strømproduktionen fra kulkraft faldt – og selvom det blot faldt med 2,5 procent, er det stadig et stort drop, når kulkraften ellers bare har vokset og vokset.

Ambitiøse grønne mål

Indien har store planer for den grønne omstilling. Landet har sat et ambitiøst mål om 175 GW vedvarende energi i 2022, hvoraf 100 GW skal være solkraft – og 450 GW i 2030. Ifølge IRENA, det internationale energiagentur, havde Indien i 2019 i alt omkring 128 GW grøn strøm, så der er et godt stykke vej endnu, og selvom Indien udvider sin solenergi kraftigt, går det nu faktisk ikke så hurtigt som håbet.

Skal Indien nå sine mål for den grønne omstilling, skal regeringen sætte endnu mere strøm på den vedvarende energi. Men den voldsomme vækst i solenergi de sidste 10 år viser, at Indien godt kan rykke hurtigt.