02. februar 2020

Jagten på et bedre sugerør

Flere lande er nu i gang med at forbyde sugerør af plastik, men hvis du alligevel gerne vil have et sugerør, er der efterhånden mange plastfri muligheder.

Nogle former for pasta kan bruges som alternativ til sugerør af plastik. Foto: CCBY Joy

Nogle former for pasta kan bruges som alternativ til sugerør af plastik. Foto: CCBY Joy

Egentlig er der ikke det store behov for sugerør, da de fleste sagtens kunne drikke direkte af flasken eller dåsen. Men nogle mennesker har et handicap, der gør, at de har brug for sugerørene for at kunne drikke. Andre synes måske bare, at det er rart at bruge sugerør, for eksempel til en drink. Vi bringer her et lille overblik over mulighederne for at undgå plastik i glasset.

  • Papirsugerør er relativt billige og er lavet af naturlige materialer. Det betyder omvendt også, at der skal fældes træer for at producere dem. Holdbarheden i drinken afhænger af papirets tykkelse og temperaturen på væsken.
  • Hvis du ikke synes, din cola er sød nok, er nu muligt at købe sugerør af sukker. De er ikke helt billige, men kan fås med blandt andet chokolade- og jordbærsmag. Ifølge producenten holder sugerørene cirka 40 minutter i væske. Hvor længe dine tænder holder er en anden sag. Helt fri for plastik bliver du ikke med dette sugerør – hvert enkelt rør er nemlig pakket ind i papir med plastikbelægning.
  • Metalsugerør er holdbare og kan bruges mange gange. Men de er også forholdsvis dyre og kræver brug af metal, der er miljøbelastende at udvinde.
  • Sugerør af bambus er naturlige, de holder formen og kan bruges mange gange. De er ret brede – op til 10mm – så de er gode til smoothies, men en long drink varer måske ikke så længe med et stort sugerør i glasset.
  • Pastasugerør er egentlig bare en ekstra tyk makaroni (der egentlig hedder en bucatini), som man kan drikke igennem. Der er ikke æg i pastamassen, så veganere kan også være med. Sugerørene holder sig faste i cirka 45 minutter, så længe drinken ikke er varm.
  • Helt almindelige hvedestrå kan nu også købes og bruges som sugerør. Stråene har en passende tykkelse til for eksempel sodavand. Til gengæld skal man ikke trykke særlig hårdt på dem, før de går i stykker, så det er måske ikke en oplagt løsning til børnefødselsdagen. Men hvis du har en have, kan du selv dyrke flere.

Kilde: The Guardian, Insider.com, Hjemmesider for producenter af sugerør

foto: Lauge Eilsøe-Madsen

foto: Lauge Eilsøe-Madsen

foto: Lauge Eilsøe-Madsen