24. september 2018

Kenya giver gratis solcreme til albinoer

Livet er langsomt begyndt at blive bedre for nogle af Afrikas albinoer, der ofte er udsat for både overtro, vold og brændende sol.

Det er ikke altid nemt at skille sig ud fra mængden. Billedet er taget i byen Gbarnga, Liberia. Foto: CCBY Erik Cleves Kristensen

Det er ikke altid nemt at skille sig ud fra mængden. Billedet er taget i byen Gbarnga, Liberia. Foto: CCBY Erik Cleves Kristensen

Danske medier har skrevet meget om angreb på albinoer i en række afrikanske lande, hvor albinoernes usædvanligt hvide hud har gjort dem til mål for overtroiske angreb. Det er også reelt nok, for der har været over 600 angreb siden 2006. Men den største trussel mod de afrikanske albinoers liv er rent faktisk hudkræft, når de vokser op under den tropiske sol uden beskyttende pigment i huden. Kun to procent af albinoerne lever længere end 40 år.

Derfor er Kenyas regering begyndt at uddele gratis solcreme til alle albinoer, der møder op på et af landets 190 hospitaler. Det er et af de konkrete fremskridt, der fremgår af ny afrapportering fra FN’s uafhængige ekspert i menneskerettigheder for albinoer, Ikponwosa Ero. Hun har netop har været i Kenya for at undersøge forholdene, og selvom der stadig er meget at gøre, er landet nået langt:

”Jeg vil gerne ønske Kenyas regering tillykke med de konkrete indsatser, den har taget for at forbedre situationen for personer med albinisme,” sagde Ero, der selv er albino og fra Nigeria.

Efter samtaler med organisationer og personer med albinisme vurderer hun, at Kenya er på vej til at blive en regional frontløber for albinoers liv og rettigheder.

Blandt andet er diskriminationen i offentligheden langsomt på vej ned, efter at der er kommet flere albinoer som rollemodeller i højtstående positioner, heriblandt i Kenyas højesteret.

Sidste år undersøgte samme ekspert forholdene i nabolandet Tanzania, hvor en af konklusionerne var, at antallet af fysiske angreb på albinoer er faldende. Det sker som følge af, at regeringen har forbudt heksedoktorer og ansat specielle anklagere med fokus på at få sager om vold mod albinoer hurtigere gennem retssystemet.

Albinoer i Afrika

En albino er en person, der på grund af sine gener er ekstremt lys i hud og hår. Synet kan også være påvirket.

Der vurderes at være titusinder af mennesker i Afrika, der er født som albinoer. I nogle befolkningsgrupper i det sydlige Afrika kan tallet endda være så højt som en ud af hver tusind. I Danmark bliver der årligt kun født cirka tre albinoer, men i Tanzania vurderer man, at der i dag lever over 18.000.

I afrikanske lande skiller albinoerne sig ud, og i kombination med manglende uddannelse og overtro har det medført stigmatisering, diskriminering, og i nogle tilfælde endda overfald og mord.