29. januar 2018

Liberia forbyder omskæring af piger

I lørdags skrev Liberias præsident sit navn på et vigtigt stykke papir. Omskæring af unge piger var dermed forbudt i det lille vestafrikanske land.

Modstanden vokser mod omskæring af små piger i Liberia, og det er nu også blevet officielt forbudt.

Modstanden vokser mod omskæring af små piger i Liberia, og det er nu også blevet officielt forbudt.

Lørdag 20. januar var det sidste arbejdsdag for Afrikas første demokratisk valgte kvindelige præsident, Ellen Johnson Sirleaf. På sin sidste dag i præsidentstolen forbød hun kvindelig omskæring.

Omskæring er et problem i Liberia, hvor omkring halvdelen af kvinderne har været udsat for dette indgreb. Større eller mindre dele af de unge pigers kønsorganer skæres af, ofte under uhygiejniske forhold, hvilket kan medføre døden for pigen, eller et liv med stærke smerter.

”Det er bestemt en sejr, at Liberia nu forbyder omskæring,” siger Steen M. Andersen, der er leder af den danske afdeling af FN’s organisation for børn og unges rettigheder, UNICEF. Han understreger dog, at problemet med kvindelig omskæring langt fra er løst endnu.

”For at stoppe omskæringen af piger skal modstanden komme både oppe- og nedefra. Der kan godt være meget lang vej fra et regeringskontor og til landområderne, hvor omskæringen ofte finder sted,” siger Steen M. Andersen. Han fortæller, at UNICEF siden 2008 har arbejdet i 15 afrikanske lande med at ændre omskæringskulturen på både politisk og folkeligt plan.

Præsident Sirleafs beslutning er ikke helt ukontroversiel i Liberia, selvom opbakningen til omskæring har været faldende i mange år. Seneste tal fra 2013 viser, at lidt over halvdelen af landets kvinder mener, at traditionen bør stoppe, men at omkring en tredjedel mener, at den bør fortsætte.

I alt lever omkring 200 millioner kvinder i 30 lande med effekterne af en omskæring. I 1985 var det 51 procent af pigerne mellem 15 og 19 år i disse lande, der var omskårne. I dag er tallet faldet til 37 procent. Men selvom omskæring er blevet mindre populært, går det stadig for langsomt til at opfylde målet om en verden uden omskæring. Befolkningstilvæksten betyder, at det totale antal omskårne kvinder i verden alligevel forventes at stige over de næste 15 år.