24. april 2023

New Zealands regering opnår ligestilling: Hun måtte ikke få lov til at styre et lokomotiv. Nu er hun topminister

For første gang er der lige mange mænd og kvinder i de øverste lag af New Zealands regering, og kvinderne har sat sig på flere af de tunge poster. Samtidig har landets oprindelige befolkning nu også flere topposter i politik end nogensinde.

Mindesmærke for den new zealandske kvinderetsaktivist Kate Sheppard. Foto: CCBY Bernard Spragg

Mindesmærke for den new zealandske kvinderetsaktivist Kate Sheppard. Foto: CCBY Bernard Spragg

I New Zealand kaldes den mest magtfulde del af regeringen for Kabinettet. Det er de 20 indflydelsesrige ministre, der mødes separat for at lægge regeringens politiske kurs.

Og for første gang nogensinde er der nu lige mange mænd og kvinder i det vigtige Kabinet. Det skete, da parlamentsmedlemmet Willow-Jean Prime onsdag d. 12. april blev forfremmet til kabinetsminister.

Egentlig var det helt andre planer, Prime havde for sit liv. Som datter af en lokomotivfører ønskede hun nemlig at følge i farens jernbanespor.

”Jeg ville være lokofører, men helt tilbage dengang i 1997 fik jeg at vide, at kvinder ikke kunne blive togchauffører. Det kan de i dag!” har hun tidligere skrevet på sin Facebook.

I stedet for lokofører er hun nu minister for naturbevarelse og landets unge.

Bortset fra, at hun er kvinde, er det nye kabinetsmedlem også fra New Zealands oprindelige befolkning, som hedder maorierne. Willow-Jean Prime bliver den sjette maori i kabinettet, og dermed sætter New Zealand ikke bare rekord for kvinder i toppen af politik, men også ny rekord for det højeste antal maorier i kabinettet indtil nu.

Mere lighed i verdens parlamenter

New Zealand er langt fra det eneste land i verden, hvor kvinderne har fået mere politisk magt de senere år.

I år 2020 var 25 procent af verdens parlamentsmedlemmer kvinder. Men på kun tre år er tallet nu steget til 26,7 procent i første kvartal af 2023.

Og det er en del af en udvikling, der har været i gang længe. Hvis vi kigger endnu længere tilbage, til 1995, var det dengang kun 11,3 procent af pladserne i parlamenterne, hvor der sad en kvindelig politiker. Så der er altså kommet flere end dobbelt så mange kvinder ind i politik i løbet af de seneste 30 år.

Selvom andelen af kvinder i politik er stigende, er et hyppigt kritikpunkt, at kvinderne ofte ender på de mere ’bløde’ ministerposter, hvorimod de mere prestigefyldte og magtfulde ’hårde’ ministerposter fortsat bliver besat med mænd.

I New Zealand er det da også ganske rigtigt kvinder, der er ministre for social- og beskæftigelsesminisiteriet, kvindeministeriet og uddannelsesministeriet, men de bestyrer også indenrigs-, udenrigs-, justits- og økonomi- og finansministerierne.

Samtidig er kabinettet kun en del af ministerposterne, men hvis man tæller alle ministrene både i og uden for kabinettet, er der faktisk nu flere kvindelige end mandlige ministre i New Zealand.

Med seneste nyt fra New Zealand er der er i dag nu 13 lande i verden, hvor kvinder sidder på mindst halvdelen af pladserne i kabinettet, og i alt 31 lande, hvor kvinder udgør over 40 procent af kabinetspladserne.

Kilde: UNwomen