08. september 2023

"Det kan give et lille boost at starte dagen med gode nyheder”

2.500 frivillige har for 14. gang delt aviser ud til Verdens Bedste Morgen med historier om verdens mange fremskridt. 

Frivillige i hele Danmark har delt aviser og chokolade ud i morgentrafikken.

Frivillige i hele Danmark har delt aviser og chokolade ud i morgentrafikken. Foto: Lasse Bak Mejlvang

Regnbuepladsen – 07.14

Det er en diset og kølig morgen, som solen endnu ikke har varmet op, da klokkerne på Københavns Rådhus slår syv. Det er fredag den 8. september, og Verdens Bedste Morgen er officielt i gang.

Midt på Regnbuepladsen står en gruppe unge og lytter intensivt til deres lærere, som står i midten og taler. Hele gruppen er iført hvide t-shirts med “Verdens Bedste Nyheder” skrevet med stor, orange skrift over brystet. 

Landet over står 2.500 frivillige i 96 forskellige kommuner denne morgen i de samme t-shirts og deler avisen Verdens Bedste Nyheder ud. I dette års udgave af avisen er der sat fokus på, at verdens mange fremskridt fortjener mere spalteplads – især, når flere og flere bliver skræmt væk af negative nyheder.  

Marie Høgild er lige blevet 16 år, og hun er en af de elever fra Rønde Efterskole, som deler aviser ud på Regnbuepladsen.  

“Altså det var da lidt hårdt at stå så tidligt op,” siger Marie Høgild, “Men det er det hele værd”. Hun fortæller, at hun denne morgen har en anderledes følelse i kroppen, end hun plejer. En følelse af, at vi er på vej et godt sted hen.  

“Der er tit store overskrifter om krig og konflikter, og jeg kan føle, at alt går galt, men nogle gange skal man bare være opmærksom på de gode ting i verden,” forklarer hun. 

Sammen med Marie Høgild står klassekammeraten Karen Bovbjerg Sørensen på 15 år. Hun er til gengæld morgenfrisk. 

“Jeg er vældig frisk, det er jo smukt vejr!” siger hun. 

Hun står med en avis i hånden, da Verdens Bedste Nyheder spørger hende: Kender du til det med nogle gange at vælge nyhederne fra?  

“Ja, det gør jeg faktisk,” svarede hun. “Når det er lidt triste nyheder, har jeg ikke altid lyst til at læse det”. 

“Men Verdens Bedste Nyheder handler jo om at se det positive – at der er gode ting, som sker. Det handler ikke kun om krig og fattigdom; der sker også nogle gode ting indimellem. Det gør en mere glad,” siger hun, og de to efterskoleelever går ud for at begynde avisuddelingen. 

Verdens Bedste Morgen

Hvert år en fredag i september siger Verdens Bedste Nyheder godmorgen til hele Danmark med lidt morgenchokolade og en avis, der fortæller om fremskridt og løsninger på klodens udfordringer.

På dagen bliver Verdensmålene fejret, og det gør de i sammenhæng med, at det mange steder i verden går bedre, end vi tror.

Morgeneventet har fundet sted siden 2010, hvor bl.a. udviklingsorganisationer, erhvervslivet, ungdomsuddannelser og skoleklasser har deltaget.

Karen Bovbjerg Sørensen og Marie Høgild fra Rønde Efterskole delte aviser ud på Regnbuepladsen. Foto: Anna Gudmann Hansen

Rådhuspladsen 07.28

På Rådhuspladsen, lige på den anden side af gaden, er Verdens Bedste Morgen også i gang. En lang række cykler holder for rødt i et kryds ved Rådhuspladsen, da europaparlamentsmedlemmet for Moderaterne, Bergur Løkke Rasmussen, rækker en arm ud foran hver enkelt cyklist og tilbyder en avis.  

“Jeg tror, det kan give et lille boost at starte dagen med gode nyheder,” fortæller han, da lyset er skiftet til grønt og de mange cyklister fortsætter frem ad cykelstien. 

“Vi hører jo tit om de mange ting, der ikke går så godt, men det er vigtigt også at fokusere på sejrene. At der sker gode ting i verden.” 

Han kender ikke til følelsen af at vælge nyhederne fra, fordi de er negative. For som han selv siger, er det en del af hans arbejde at følge med. 

“Men jeg kan på sin vis godt forstå det,” siger han og fortsætter: “Og jeg synes helt klart, der skal være plads til de mange positive sider.” 

Moderaternes Bergur Løkke Rasmussen tror, at Verdens Bedste Nyheders avis er et godt boost at starte dagen på. Foto: Anna Gudmann Hansen

Ved fodgængerfeltet længere henne ad cykelstien står et af europaparlamentsmedlemmerne for Socialdemokratiet, Christel Schaldemose, og lyser den lysegrå himmel op med sit lyserøde jakkesæt. Hun stikker avisen og et smil ud til alle de gående, der kommer over krydset. Da der igen bliver rødt, og alle har fået en avis, skynder vi os hen og snakker med hende.  

Hun fortæller, det giver hende håb at læse om verdens gode nyheder.  

“Jeg bliver også berørt, og jeg bliver også ked af det, når jeg læser om alle kriserne i nyhederne,” forklarer Christel Schaldemose. “Derfor er det så vigtigt at dele det her håb ud. For når man ser på jorden samlet set, så går det altså bedre. Det er det, der giver mig håb”. 

Socialdemokraternes Christel Schaldemose delte også Verdens Bedste Nyheder ud på Rådhuspladsen. Foto: Anna Gudmann Hansen

Olav Hesseldahl har en pose fra bageren i den ene hånd og en Verdens Bedste Nyheder-avis i den anden, da han går over Rådhuspladsen på vej på arbejde. Han fik stukket avisen i hånden på Vesterbro Station, fortæller han.  

“Jeg abonnerer på mange aviser, og jeg kan godt lide en kritisk avis – men det er dejligt hvert år at blive mindet om, at nyhedsbilledet er broget, og at alt journalistik ikke behøver handle om at hive nogen ned fra en piedestal,” siger han.  

Olav Hesseldahl er en af de forbipasserende, der fik stukket en avis i hånden på vej på arbejde. Foto: Anna Gudmann Hansen

Susede forbi Nørreport 08.08

Da Verdens Bedste Nyheders to udsendte hopper på cyklerne og suser forbi Nørreport Station klokken 08.08, er uddelingen af aviser allerede slut, og gruppen af mennesker med Verdens Bedste Nyheders t-shirts er på vej videre på arbejdemen deres højtaler, som balancerer på en cykelbagagebærer, spiller stadig høj musik. Can’t get enough of your love babe, lyder sangen fra højttaleren. Vi følger morgentrafikken direkte videre ad Gothersgade til Kongens Nytorv.  

Kongens Nytorv 08.21

I år er ni forskellige ambassader tilmeldt Verdens Bedste Morgen: Både Egypten, Georgien, Kroatien, Marokko, Slovenien, Schweiz, Norge, Litauen og Tyrkiet. Sammen med FN Forbundet deler de chokolade og aviser ud til morgentrætte pendlere, der strømmer op fra metroen og traver over brostenene på Kongens Nytorv. 

Ambassadørsekretær Sean Lobo, er en af de morgenfriske uddelere, som repræsenterer Norges ambassade. Vi spørger ham, om han også kender til følelsen af at vælge nyhederne fra. 

“Det tror jeg, vi alle kender,” svarer han. “Jeg tror, man kan blive lidt demotiveret af alt det negative, så det er godt at stoppe op og indse, at der faktisk sker positive ting omkring os – også alle de dage, hvor man ikke får Verdens Bedste Nyheder i hånden på Kongens Nytorv”. 

Sean Lobo fra den norske ambassade tror det er vigtigt at huske, at der sker fremskridt alle dage - ikke kun på Verdens Bedste Morgen. Foto: Anna Gudmann Hansen

Også Georgiens ambassadør, Nata Menabde, står på Kongens Nytorv med Verdens Bedste Nyheders mulepose over venstre skulder. Hun står der, fortæller hun, fordi hun hver morgen nærmest frygter at åbne øjnene og sin telefon og se, hvilke uhyggeligheder der er sket over natten.  

“Jeg tøver og venter med at læse nyheder,” siger hun. “Verden er meget mærkelig – der sker mange negative og ubehagelige ting og informationer flyder overalt, men ingen fokuserer på det gode. Vi er nødt til også at fokusere på det positive, for der sker så meget positivt”.  

“Vi er alle nødt til at smile noget mere,” slutter hun.  

Georgiens ambassadør, Nata Menabde, delte aviser ud i morgentrafikken på Kongens Nytorv. Foto: Anna Gudmann Hansen