30. april 2023
Den første nu opsendt: Sværm af satellitter skal kredse over Kenya
For første gang har Kenya opsendt en satellit, der blandt andet skal bruges til at beskytte miljøet og forbedre fødevareproduktionen i det østafrikanske land.
Foto: CCBY SpaceX
Fredag den 14. april buldrede raketmotorerne i Californien, da en Falcon-9 raket blev opsendt fra Vandenberg Space Force Base.
Tre gange var opsendelsen blevet udskudt på grund af dårligt vejr, men fjerde gang lykkedes det. Med sig havde raketten 51 forskellige store og små satellitter, der skulle i kredsløb om jorden. En af de små satellitter hedder Taifa-1, og det er den første satellit, som Kenya har sendt i kredsløb.
Selvom Kenya var nødt til at købe billet til en amerikansk raket for at få Taifa-1 sendt op, er den lille satellit designet i Kenya, og den er fuldt ejet og styret af kenyanere.
Al data fra satellitten vil også blive direkte downloadet til et kontrolcenter i det østafrikanske land. Siden 2012 har landet nemlig haft sit eget rumprogram – Kenya Space Agency – der arbejder for at give Kenya del i de særlige fordele, der følger med at kunne se verden fra oven.
Ifølge Kenya Space Agency skal den nye Taifa-1 satellit levere detaljerede billeder af landet, så Kenya bedre kan planlægge landbrug og byudvikling, holde øje med, hvor der bliver fældet skov, og ikke mindst opdage problemer som for eksempel oversvømmelser og græshoppesværme tidligt, så de bedre kan løses.
Nye nanosatellitter er en revolution i rummet
Rumteknologi har forbedret sig meget i de seneste år. Engang var satellitter både store og tunge, og der kunne kun være én satellit på hver raket. Derfor var prisen for at sende en satellit i kredsløb også astronomisk. Men i dag er satellitterne takket være den teknologiske udvikling blevet langt mindre, og mange af dem er såkaldte nanosatellitter, som ofte er mindre end en skotøjsæske, men alligevel kan en masse forskellige ting.
Ifølge det Europæiske Rumagentur, ESA, flyver nanosatellitter generelt lavere og hurtigere over jordoverfladen, og derfor kan de nøjes med et mindre kamera, fordi de er tættere på det, de skal fotografere. I det lavere kredsløb er nanosatellitter også nemmere at kommunikere med, end hvis de var længere borte fra jorden, og de er bedre beskyttet mod kosmisk stråling.
Men ulempen er, at de konstant er på farten rundt om hele planeten, og derfor må man vente, til de kommer ind over det område, man er interesseret i, før man kan tage billeder.
Plan om sværm af satellitter
Taifa-1 vil kredse hele vejen rundt om jorden hver gang, der er gået 95 minutter, men på grund af det særlige kredsløb vil satellitten alligevel kun være inde over Kenyas landområde én eller to gange om ugen, mens det er dagslys.
Den vil også passere et par gange mere, mens det er nat, og hvor kameraerne derfor ikke kan bruges. Satellitten vil i stedet bruge de natlige overflyvninger til at overføre sine seneste data ned til jorden.
Det er meningen, at Taifa-1 skal fungere i fem år, hvorefter den vil være udtjent og til sidst brænde op i atmosfæren. Men Kenya Space Agency har allerede planer om at opsende flere små satellitter, der skal have flere funktioner og tilsammen give flere ugentlige overflyvninger, så de i fællesskab kan opsamle mere og bedre data.
På sigt håber Kenya Space Agency, at landet også selv vil bygge sit eget affyringscenter for rumraketter. Og det er måske ikke helt urealistisk, for Kenya har faktisk en næsten perfekt placering for at opsende raketter.
Landet ligger nemlig tæt ved ækvator, hvilket er en fordel, når man skal opsende satellitter, og øst for Kenya ligger det Indiske Hav. Der gør det mere sikkert at opsende en raket, hvis noget skulle gå galt under en opsendelse og raketten så kan falde ned i havet i stedet for på land.
Faktisk har der engang været et rumcenter i Kenya. Det blev bygget af det italienske rumagentur i tresserne, som sendte sin sidste raket op i 1988.
Siden er affyringsramperne rustet op, men kontrolstationen er stadig i brug, og bruges blandt andet til at holde øje med europæiske og amerikanske satellitter, samt kinesiske bemandede rummissioner. Men det er første gang, Kenya nu kan bruge centeret til at kommunikere med deres egen satellit.
●Taifa betyder "nation" på swahili, der er et af Kenyas to nationalsprog.
Sol-synkront kredsløb