10. september 2019

'Verdens bedste opfindelser' kåret

Hvert år uddeles prisen Index Award, der gives til de bedste og mest kreative løsninger på verdens problemer. I sidste uge blev prisen uddelt i København.

MasSpec-pennen er et nyt instrument, der lynhurtigt kan afsløre kræft. Foto: Index Awards

MasSpec-pennen er et nyt instrument, der lynhurtigt kan afsløre kræft. Foto: Index Awards

Ifølge Index Awards er det ”opfindelserne, der skal redde verden”, og selvom det nok er at tage munden lidt for fuld, handler mange af idéerne i konkurrencen om at hjælpe med at løse verdens store problemer.

Et eksempel er et nyt instrument, som skal hjælpe med at behandle kræft. Med instrumentet kan man teste uden at skære i patienten, og kirurgen får svar på kun ti sekunder. På den måde kan man løbende teste under operationen, om der er flere kræftceller tilbage. Det er nemlig svært at se med det blotte øje.

Der er også idéer som Solar Foods, en finsk virksomhed, der producerer spiseligt proteinpulver ved hjælp af at dyrke mikroorganismer i store ståltanke. Selvom det langt fra er noget festmåltid, kan det kan måske være med til at skaffe mad nok til alle mennesker på sigt, fordi pulveret kan produceres overalt, og ikke kun der, hvor der er landbrugsjord.

En anden og mere appetitlig måde at sikre mad til alle er at forhindre madspild. En gruppe opfindere fra Kenya præsenterer deres soldrevne kølesystem, der skal holde maden frisk, så den ikke bliver dårlig under den afrikanske sol.

Men opfindelserne handler ikke kun om at gøre livet bedre for mennesker. For at beskytte livet i havet, er der blandt andet en slags blinkende lygter, der kan sættes på fiskenet, og med særligt tilpassede lysblink både tiltrække de fisk, man gerne vil fange, og skræmme dem væk, man ikke er interesseret i. På den måde undgår man at slå en masse fisk ihjel i nettet uden grund.

Der bliver også præsenteret en særlig svamp, der kan hjælpe med at rense havet efter olieudslip, ved at opsuge olien både over og under vandet. Og den danske virksomhed Plastix var nomineret til prisen for at have fundet en metode til at genbruge fiskernes gamle plastikfiskenet, som ellers ofte ender i havet, hvor de laver ’spøgelsesfiskeri’.

Se alle opfindelserne på https://theindexproject.org/award/winnersandfinalists