28. august 2022

Canadisk delstat stopper med at fængsle immigranter

I flere år har håndjern og lænker været virkeligheden for tusindvis af immigranter i Canada. Men efter et stort pres fra internationale menneskerettighedsorganisationer har et af landets største provinser afskaffet de kontroversielle fængslinger.

Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

“Jeg får et panikanfald, når jeg ser en grænsevagt,” siger Sara til Human Rights Watch. I 2012 fik hun nok af forfølgelser i sit hjemland og tog flugten fra Mexico til Canada. Men i stedet for åbne arme blev Sara mødt af håndjern og et fængsel i den vestlige delstat British Columbia. Tusindvis af immigranter har alene de seneste fem år lidt samme skæbne.

Men efter et stort pres fra Human Rights Watch, Amnesty International og en række lokale græsrodsbevægelser har regeringen i British Columbia som den første provins i Canada nu besluttet at stoppe med at fængsle immigranter.

Det blev afgjort, efter at myndighederne sidste måned afsluttede sin revision af aftalen med det canadiske grænseagentur CBSA, som behandler immigranternes sager.

“Gennemgangen viste, at aspekter af aftalen ikke stemmer overens med regeringens forpligtelse til at opretholde standarderne for menneskerettighederne eller vores ønske om at sikre social retfærdighed og lighed for alle,” siger Mike Farnworth, British Columbias minister for offentlig sikkerhed, i en pressemeddelelse.

I strid med menneskerettigheder

Siden 2003 har CBSA haft ret til at tilbageholde og anholde immigranter, hvis de vurderede dem som en risiko for den canadiske offentlighed eller ved tvivl om deres identitet. De tilbageholdte immigranter kunne herefter blive placeret i opholdscentre eller canadiske fængsler.

“Det er åbenlyst uretfærdigt, at folk, som søger sikkerhed eller et bedre liv, bliver fængslet uden at have gjort noget strafbart,” siger Julia Sande, jurist i Amnesty International Canada, som samtidig ikke lægger skjul på, at det er i strid med internationale menneskerettigheder.

Alene de seneste fem år er 32.000 immigranter blevet tilbageholdt af grænsevagterne. Langt de fleste er blevet placeret på opholdscentre, mens tusindvis har været indsat i canadiske fængsler – vel og mærke uden at afsone straffedomme. Det viser en rapport fra Human Rights Watch og Amnesty International.

Fælles rapport

I juni 2021 udgav de to organisationer en rapport, som viste en række brud på immigranters menneskerettigheder i canadiske fængsler. Den var direkte medvirkende til, at regeringen i British Columbia reviderede sin aftale med CBSA, hvilket i slutningen af juli mundede ud i, at delstaten trak sig fra aftalen.

“Vores undersøgelse viste, at fængslede immigranter – også dem med et handicap – regelmæssigt blev lagt i håndjern, lænket og tilbageholdt med lidt eller ingen kontakt med omverden,” siger Samer Muscati, associate director i Human Rights Watchs afdeling for handicappedes rettigheder i Canada.

Historien fortsætter under billedet

Kort om British Columbia

British Columbia er den tredjestørste provins i Canada og er på størrelse med Frankrig og Tyskland tilsammen. Af velkendte byer i provinsen ligger hovedstaden Victoria og storbyen Vancouver.

Rapport: Immigration Detention in Canada and its Impact on Mental Health

Human Rights Watch og Amnesty International udarbejdede i 2021 en rapport, som dokumenterede adskillige brud på menneskerettigheder mod immigranter i canadiske fængsler.
LÆS RAPPORTEN

Abdelrahman Elmady blev mødt af håndjern, da han i 2017 ankom til Canada, selvom han ikke var sigtet eller dømt for noget. Desuden blev mandens ejendele taget fra ham. Også batterierne til hans høreapparat. Foto: Human Rights Watch

Med ingen grænser for hvor lang tid en immigrant kunne tilbageholdes, viste rapporten desuden, at over 300 immigranter sad fængslet i over et år. Den længste sag varede over 11 år og involverede en mand med en tydelig psykisk lidelse og en identitet, som regeringen ikke kunne fastslå.

#WelcomeToCanada

Ud over rapporten har de to menneskerettighedsorganisationer sammen med andre lokale NGO’er startet kampagnen #WelcomeToCanada. Kampagnen sætter pres på regeringerne i Canadas provinser med et mål om at afskaffe fængslinger af immigranter på tværs af landet.

“Sejren i British Columbia var et stort skridt i den rigtige retning, og vi har store forhåbninger om, at andre provinser vil følge trop. Det er på tide, at Canada virkelig byder folk, der søger sikkerhed eller et bedre liv, velkommen,” understreger Samer Muscati.

Juristen Julia Sande mener da også, at British Columbias afskaffelse burde ringe en klokke i andre provinser om at følge trop.

“Vi fortsætter aktivt med vores kampagne i Quebec og Nova Scotia, og forleden annoncerede provinsen Saskatchewan, at de ville gennemgå deres aftale med CBSA,” siger hun.

I British Columbia kan immigranter fremadrettet se frem til at udskifte en fængselscelle med et opholdscenter. Provinsens aftale med CBSA udløber i overensstemmelse med kontraktbruddet i juli 2023.

Sejren i British Columbia var et stort skridt i den rigtige retning, og vi har store forhåbninger om, at andre provinser vil følge trop. Det er på tide, at Canada virkelig byder folk, der søger sikkerhed eller et bedre liv, velkommen.

Samer Muscati, associate director i Human Rights Watchs afdeling for handicappedes rettigheder i Canada.