04. september 2020

Danmark vågnede op til håb

Med et ”godmorgen” og et stykke chokolade udkom Verdens Bedste Nyheder igen på en solrig september morgen. Hele Danmark fik serveret nyheder om fremskridt, handling og håb.

Foto: Lasse Bak Mejlvang

Foto: Lasse Bak Mejlvang

En pige med lyst hår sætter musik til en højttaler, mens fire andre unge rækker aviser ud mod en cykelsti. ”Godmorgen, vil du have Verdens Bedste Nyheder?,” spørger de. Der er fart på cyklerne, men lige så snart at lyset bliver rødt, stopper de, og de ventende cyklister modtager avisen. Bilerne i midtbanen bliver ikke snydt. En pige løber ind til en flyttevogn og rækker avisen ind ad vinduet og et ”tak” lyder inde fra vognen. Mens cyklisterne venter på det grønne lys, bliver der kastet et blik på overskrifterne ”Massive fremskridt på få årtier” og ”Verdens kvinder får færre børn”.

Klokken er lidt over syv. Himlen har en let dyne af skyer, mens solen langsomt vågner over søerne i den ene ende af Dronnings Louises Bro. Humøret er højt, og nu spiller musikken, mens de unge mennesker i hvide T-shirts med Verdens Bedste Nyheders logo på maven deler dette års avis ud. ”Det er anden gang, jeg er med til at uddele. Jeg synes, det er fedt at være med til at sprede god energi og gode nyheder,” siger Marie, som er frivillig i Mellemfolkeligt Samvirke. ”Og folk tager rigtig godt imod det. Når de genkender avisen, bliver de så glade,” tilføjer hendes veninde Sally. De to piger er ikke de eneste, som deler aviserne ud. Udover alle de talrige uddelere på Dronnings Louises Bro er i alt 2637 frivillige rundt i hele Danmark netop i gang med at oplyse danskerne om verdens fremgang, og hvorfor der stadig er håb. Det er 11. gang at der bliver afholdt Verdens Bedste Morgen, og i år slår rekord med flere uddelinger end nogensinde før. Der er i alt 272 steder rundt i hele Danmark, som serverer konstruktive nyheder, og minder os om, at noget rent faktisk virker i verden. Der bliver delt et håb ud, som er vigtig at huske i en tid som denne.

Håb bag masken

En lille men markant forskel i år er, at uddelerne bærer masker og handsker. Det er også en påmindelse om den barske virkelighed, som omringer denne ellers klare morgen. Corona-krisen påvirker alle, og det kan nærmest virke håbløst. Derfor er årets budskab vigtigere end nogensinde før. Håb er vigtigt for, at vi kan komme videre og tro på en bedre fremtid. Budskabet om håb vil gymnasieeleven Sigge gerne give videre. Han står på Vesterport Station og deler aviser ud. Og på trods af masken prøver han at vise sit gode humør til de forbipasserende. “Det er lidt anderledes, men jeg prøver at smile rigtig meget med øjnene. Det er det eneste, jeg kan gøre,” siger han, mens han griner.

Sigge står og uddeler sammen med Operation Dagsværk, der er en elevorganisation, som arbejder for global solidaritet mellem unge. Mange af de unge fra organisationen har placeret sig strategisk ude foran pladsen til perronen. En gruppe ved lyskrydset, en gruppe ved cykelstien og en gruppe lige ved døren. Og til sidst er det næsten uundgåeligt ikke at spotte avisen rundt hos alle forbipasserende. ” Vil du have Verdens Bedste Nyheder?” lyder det som fuglekvidder rundt på stationen. En avis bliver ud rakt til en dame med en blå cykel. Hun smiler. ”Jeg har allerede en”, siger hun og peger ned på en avis i cykelkurven.

Internationalt håb på Kongens Nytorv

Længere inde i byen, på Kongens Nytorv, er der kommet internationale uddelere på banen. Et stort hold af internationale ambassadører bemander området ved metroen. Det er både den irske, australske, slovenske, portugisiske og kroatiske ambassadør, som oplyser, at de har en intern konkurrence om, hvem der kan dele flest aviser ud. “I like the message of hope and this year we need all the good news we can get”, siger Tina Krce, den kroatiske ambassadør. Ved siden af Tina står Line, der er fra FN-forbundet. Hun melder sig enig. “Der er så mange negative historier omkring verdens udvikling, og jeg synes, det er svært at få rigtige nyheder frem i nyhederne. Der er så meget negativitet, da det desværre er det, der sælger,” siger Line. Klokken nærmer sig 9 og Verdens Bedste Morgen er ved at være forbi. Line rækker en af de sidste aviser ud til lille mand med lyseblå tuban og jakkesæt, som hurtig skimmer avisen og udbryder: ”Der er håb!”.