13. september 2013

Egen butik skaber tro på fremtiden

Business. Takket være mikrolån og praktisk rådgivning har palæstinensiske Inayat Nagreeb kunne åbne sin egen undertøjsbutik i Jerusalem. Indtjeningen investerer hun i sine fem børns uddannelse.

Inayat Nagreeb har fået støtte til sin butik i Jerusalem fra FN's Udviklingsprogram

Inayat Nagreeb har fået støtte til sin butik i Jerusalem fra FN's Udviklingsprogram

Det er ikke let for palæstinensere i Jerusalem at stifte egen virksomhed. Særligt for kvinder er det vanskeligt. Ligesom for palæstinenserne i Gaza og på Vestbredden er ressourcerne begrænsede, og mange er helt afhængige af bistand for at overleve. I Gaza alene gælder det for 75 procent af befolkningen.

For Inayat Nagreeb i Jerusalem er det imidlertid lykkedes at blive forretningsindehaver. Hun har fået støtte i form af mikrolån og rådgivning fra FN’s Udviklingsprogram, UNDP, som hjælper udsatte familier til at undslippe fattigdom helt – og ikke bare begrænse den.

Undertøjsbutikken har totalt forandret livet for Inayat og hendes familie. Kun to måneder efter butikken åbnede, var familiens indkomst fordoblet, og da udbyttet hele tiden øges, har familien stor tro på fremtiden. Pengene fra butikken går blandt andet til parrets fem børns uddannelse, og Inayat har også planer om selv at videreuddanne sig.

»Palæstinensiske kvinder har som oliventræer dybe rødder i marken. Jeg startede forretningen for at kunne blive i Jerusalem. Nu er det tid for mig til virkelig at leve,« fortæller Inayat Nagreeb, der var hjemmegående i 26 år, inden hun åbnede sin forretning.

UNDP-programmet omfatter 1.500 familier i Jerusalem og 8.500 på Vestbredden og yder finansiel støtte gennem mikrolån og rådgivning i, hvordan man stifter og driver en virksomhed. Programmet har indtil videre skabt 12.000 job og løftet mere end 66.000 mennesker ud af fattigdom. Grundtanken er ”hjælp til selvhjælp”. Inddragelse og ejerskab er vigtige elementer, der øger selvværdet hos familierne, og derfor får familierne hjælp til selv at identificere deres behov og finde frem til passende løsninger.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.