22. maj 2017

Hævekort hjælper pensionister mod snyd

Med et nyt system og et simpelt hævekort, kan pensionister i Pakistan nu regne med at få udbetalt hele deres pension uden snyd. Også statskassen vinder på den nye ordning.

CC BY Digni Norge

CC BY Digni Norge

I Pakistan har pensionister hidtil skulle møde op på et pensionskontor for at få deres beskedne pension udbetalt, men de fik sjældent hele beløbet i hånden fordi personen bag skranken skulle have sin såkaldte baksheesh – et uformelt gebyr for at overdrage pengene, der bedst kan betegnes som korruption.

Det forsøger nye reformer nu at komme til livs, og senest er knap 600.000 pensionister og enker fra det private arbejdsmarked blevet udstyret med et simpelt hævekort, hvor pensionen bliver sat ind på en personlig konto med data fra et centralt register. Derefter kan pensionisterne gå ned til en bankautomat og hæve hele deres pension. I alt er 7 millioner arbejdere nu omfattet af den nye ordning.

“Udover at få gjort op med den korrupte afgift, har det nye system også løst et andet problem med de såkaldte spøgelsespensionister, altså personer, som har skaffet sig de nødvendige papirer og har fået udbetalt pension uden at være berettiget til det. Ordningen er et godt eksempel på, hvordan man med relativ enkel og billig teknologi er kommet nogle meget gamle problemer til livs,” forklarer Jens Aarup, specialkonsulent for Ulandssekretariatet, som samarbejder med fagorganisationen Pakistan Workers Federation om at sikre bedre forhold for pakistanske arbejdere.

Ifølge det pakistanske finansministerium, har regeringen siden 2015 afsløret hundredtusindevis af spøgelsespensionister. Derudover har det nye system nedbragt omkostninger til sagsbehandling og administration, fortæller Jens Aarup.

Det er den landsdækkende pensionskasse EOBI (Employers Old-age Benefit Institution), der administrerer pensionerne. EOBI er Sydøstasiens ældste arbejdsmarkedspension for privatansatte. Flere end 67.000 arbejdsgivere betaler ind til ordningen, og det samme gør næsten seks millioner arbejdere.

Pensionsalderen i Pakistan er 60 år for både kvinder og mænd. I 2015 hævede den pakistanske regering mindstepensionen med 46 procent til cirka 350 kroner om måneden.