27. august 2010

Manden i køkkenhaven

Mango, melon, tomater, agurker, lime, krydderurter, chili, bønner og kaffeplanter. Geronimo Orellana Rodriguez’ køkkenhave har det hele.

»Jeg er meget glad for min køkkenhave, jeg bruger næsten al min tid på at passe den,« siger han og sætter sig på hug for at fjerne lidt ukrudt i et af bedene.

Han bor i bjerglandsbyen El Zapote i det vestlige Honduras, hvor hans familie sammen med 17 andre i området er blevet udvalgt af den lokale organisation Casm til at modtage en køkkenhave.

Fælles for familierne er, at de har små stykker jord, der før ikke gav nok mad til at mætte dem. Ud over frø, planter og frugttræer får de nu undervisning i, hvordan man anlægger og passer en køkkenhave.

Området er et af de fattigste i Honduras, og fejl- og underernæring er meget udbredt, især blandt børn. Det kan køkkenhaverne hjælpe med at lave om på.

»Nu har vi mad hele året, og mine børn kan blive mætte. Før spiste vi kun bønner og majs, men nu har vi lært at spise mere varieret,« siger Geronimo Orellana Rodriguez.

Noris Pineda fra Casm, der hjælper familierne med at anlægge og passe køkkenhaverne og fortæller dem om vigtigheden af alsidig og nærende kost, forklarer:

»Vi sørger for, at køkkenhaverne har mange forskellige afgrøder, så de giver mad hele året rundt, og vi sammensætter frugt, grøntsager og krydderurter, så ernæringen er rigtig god.«

I landsbyen Cacahuatal lidt derfra bor Jose Adan Ayalo sammen med sin kone og deres fire børn. For tre år siden hjalp Casm dem med at anlægge en køkkenhave og lave et vandingssystem. Det har betydet, at familien kan dyrke frugt og grønt hele året.

»Køkkenhaven giver nu så meget, at vi har nok mad til at mætte familien og endda sælge noget på markedet, så vi kan købe kød, tøj og sko til vores børn,« siger Jose Adan Ayalo, der tidligere var han nødt til at forlade sin familie tre måneder om året for at arbejde som daglejer i kaffeplantager langt fra landsbyen. Men siden 2005 har han takket være køkkenhaven kunnet blive hjemme.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.