04. juni 2023
Ny løsning skal bremse flodbølger af plastik
Sidste år gik det galt, da en miljøorganisation forsøgte at bremse en kæmpe strøm af plastikaffald i en flod i Guatemala. Nu forsøger organisationen igen at forhindre, at ’tsunamier’ af plastik bliver skyllet ud i havet, når det regner kraftigt.
Floden Rio Las Vacas i Guatemala flyder med plastik. Foto: Ocean Cleanup
Den halvtreds meter brede og otte meter høje barriere kunne ikke klare presset. Det var ellers meningen, at stålstolperne og det kraftige metalnet skulle opfange og bremse plastikaffald i floden Rio Las Vacas i Guatemala. Men affaldsmængden var simpelthen for stor.
På de fleste dage flyder der en jævn strøm af plastikaffald ud gennem floden. Men når et stort tropisk regnvejr rammer, er det pludselig en helt anden situation. Den før så søvnige flod svulmer op, og store affaldsbunker og hele lossepladser langs floden bliver revet med af vandmasserne. Effekten er dramatisk og er blevet sammenlignet med en ’tsunami’ af plastik.
Da plastikflodbølgen ramte metalnettet, stoppede det hurtigt til, så vandet i floden blev dæmmet op. Men kraften i det strømmende vand var for stor og pressede sig igennem spærringen. Ingeniørerne fra organisationen Ocean Cleanup kunne kun se skuffede til, mens flodbølgen af vand med tonsvis af plastikaffald fortsatte ud mod havet. Sådan endte organisationens pilotprojekt i Guatemala med fiasko sidste år.
Trods skuffelsen har Ocean Cleanup ikke givet op endnu. De er nu i gang med at bygge en ny prototype, hvor de opsætter to barrierer efter hinanden. Første barriere skal opfange hovedparten af affaldet, men vil have langt større huller end første prototype havde. På den måde kan det meste af vandet slippe igennem, så barrieren ikke bliver overvældet. En del af affaldet vil dog også slippe igennem de større huller, så der bliver opsat en yderligere barriere længere nede af floden, hvor nettet er mere fintmasket.
Plastikfangermaskiner kan kun løse en del af problemet
Organisationen Ocean Cleanup, med den unge hollænder Boyan Slat i spidsen, blev oprindeligt verdenskendt for idéen om at bruge en kæmpe plastikfanger til at opsamle plastikaffald midt ude i Stillehavet. Det projekt kører stadig, men efterhånden har organisationen fået større fokus på at fange plastikken i verdens floder, før skraldet ender i havet.
I store, rolige floder har det vist sig at være ret effektivt at fange skrald med plastikfangermaskiner, der bliver udsat i flodløbet. Hver maskine ligner en båd, der er fortøjet til bredden med en lang ’arm’, der flyder på overfladen af vandet. Armen blokerer for flydende plastik, og strømmen så fører så affaldet hen til maskinen, der automatisk samler det op og smider det i en container. I floden Las Vacas er det dog ikke muligt at bruge disse maskiner, fordi floden er for vild og omskiftelig.
I stedet håber Ocean Cleanup, at den nye dobbelte barriere vil vise sig effektiv. Men selvfølgelig ville det være langt bedre at forhindre, at skraldet overhovedet ender i floden, end at skulle indfange det bagefter.
Sideløbende med at udvikle nye barrierer har organisationen derfor også indgået en samarbejdsaftale med Guatemala City, hvor de sammen vil undersøge muligheder for at bekæmpe plastikforureningen. Det vil kræve både politisk vilje, investeringer i affaldshåndtering og en kulturændring i et land, hvor mange mennesker er fattige og ofte ser floder som en nem og billig måde at slippe af med affald.
Video: Se plastikflodbølgen ramme muren
●Rio Las Vacas udspringer nær Guatemala City og er en biflod til Rio Motagua, der er Guatemalas største flod.
●Det er ikke kun Ocean Cleanup, der bruger den slags maskiner. Lignende tingester ligger allerede blandt andet i byen Baltimore, USA, og også herhjemme kan man se en dansk designet plastikfangermaskine i Aarhus Å, hvor den de seneste halvandet år har opsamlet mere end 100.000 stykker affald.