03. oktober 2021

Skrot din bil for en gratis grønnere løsning

Gratis offentlig transport, miljøzoner og tilskud til elcykler er blot nogle af midlerne til at få skovlen under benzinbiler.

Økonomiske tilskud får flere til at skifte bilen ud med grønne alternativer. Foto: Alex Motoc, on Unsplash

Biler larmer, lugter og sviner. Og så er de skyld i både CO2-udledning og skadelig luftforurening, som er et stort problem verden over. Men mange byer har smøget ærmerne op i kampen om at få bilerne ud af bybilledet.

For hvorfor holde liv i den gamle benzin-hakker, hvis man kan bytte bilen ud med tre års gratis offentligt transport eller en ny elcykel? Det har i hvert fald vist sig at have stor succes i både Barcelona og Litauen.

Bil i bytte for billetter

I Barcelona besluttede man allerede i 2017, at alle forurenende biler, der er ældre end 20 år, ikke længere måtte køre i byen på hverdage fra januar 2020 – medmindre man var villig til at betale bøder på op til 1800 euro. Indførelsen af miljøzonen omfattede omkring 50.000 af byens mest forurenende biler og motorcykler. Derfor fik indbyggerne et valg om at skifte deres gamle bil ud med tre års gratis offentlig transport – og det har virkelig båret frugt.

Siden har over 12.000 personer ansøgt om det gratis rejsekort til tre år, hvilket har medført en reduktion på over ti tusind biler i byen. Foruden at skrotte den gamle bil, som ikke kan leve op til byens miljøkrav, forpligter man sig også til ikke at købe en ny bil inden for de tre år.

Den tohjulede hitter i Litauen

Også i Litauen har regeringen været opfindsomme i kampen for at fjerne gamle forurenende biler, forbedre luftkvaliteten og gøre trafikken mere bæredygtig.

For nu kan litauerne nemlig få op til 1000 euro i tilskud til grønnere alternativer, som elcykel, elscootere eller billetter til offentlig transport i bytte for deres gamle benzin eller dieselbil. Ordningen blev søsat i maj 2020 og i oktober samme år havde over 8000 litauere allerede søgt om tilskuddet.

Oprindeligt havde regeringen sat otte millioner euro af til programmet. Men på grund af den store efterspørgsel har miljøministeriet besluttet at give tre til fem millioner yderligere, så endnu flere indbyggere i Litauen kan skifte fra benzin til bæredygtig tohjulet.

 

Barcelona

I Barcelona er det forbudt for biler, der er ældre end 20 år gamle, at køre i byen på hverdage.

Over 12.000 indbyggere har derfor skiftet deres gamle bil ud med tre års gratis offentlig transport

Litauen

Litauerne kan få op til 1000 euro i tilskud til grønnere alternativer, som elcykel, elscootere eller billetter, hvis de skrotter deres gamle benzin eller dieselbil.