17. februar 2017

Brasilien klar med en slags dansk Nem-ID

Det første offentlige login-system er nu klar til at blive lanceret i Brasilien, med stærk inspiration fra Danmark.

Foto: CCBY sama093

Foto: CCBY sama093

I marts 2016 indgik Brasilien og Danmark en partnerskabsaftale om øget innovation og digitalisering af den offentlige sektor i Brasilien. Aftalen skal hjælpe brasilianerne med at nedbringe korruption og samtidig være med til at bane vej for danske virksomheders vækst i det sydamerikanske land.

To brasilianske delegationer har været i Danmark for at lære om vores erfaringer med digitalisering, og et af de første konkrete resultater af samarbejdet ligger nu klar: Brasiliens egen version af NemID.

Det brasilianske Nem-ID bruger ikke et kode-kort som det danske, men vil i stedet bruge en kombination af personligt kodeord og en kode tilsendt på sms.

I starten har to af de største banker i Brasilien vist interesse for systemet, og der vil løbende blive flere og flere offentlige og private services koblet på log-on løsningen.

”I Brasilien giver digital selvbetjening mulighed for, at borgerne kan undgå nogle af de lag af bureaukrati, der ofte driver folk ud i småkorruption, hvor nogen nok kunne fristes til at betale lidt ekstra for at klare papirarbejdet hurtigere. For eksempel når man skal købe en ny bil, og det kræver tilladelser og stempler fra adskillige myndighedskontorer, hvilket kan tage måneder. Med digitaliseringen kan Brasilien gøre processen langt hurtigere og mere transparent,” forklarer Gustav Cristoffer Jensen, digital vækstrådgiver udsendt til den danske ambassade i Brasilien.

En af de første services på det nye system bliver en brasiliansk version af den danske side enklereregler.dk, hvor virksomheder kan gøre regeringen opmærksom på klodsede regler, der gør det sværere at drive forretning.

På sigt er det meningen, at brasilianerne skal kunne bruge mange af de samme slags digitale selvbetjeningsløsninger som de danske borger.dk og virk.dk, hvor borgere og virksomheder kan kommunikere direkte med det offentlige.