09. september 2016
"Har du hørt Verdens bedste nyhed?"
465.000 aviser og 100.000 verdensmåls-juice. Fredag d. 9 september var 1500 frivillige på gaden for at dele Verdens Bedste Nyheder med danskerne for syvende år i streg.
Morgensolen lyste over søerne i København, da dagens første cyklister susede over Dronning Louises Bro til rytmerne af musik fra en ladcykel, der stod parkeret på hjørnet, hvor frivillige uddelere havde taget stilling, væbnede med verdensmåls-juice og Verdens Bedste Nyheder til danskerne.
Årets store morgenuddeling var skudt i gang, og på broen løb unge frivillige og en udenrigsminister rundt blandt de store cykelkøer, der dannedes foran det røde lys.
“Efter seks år, så er man ved at være der,” sagde Kristian Jensen (V), og grinte, mens han bevægede sig ud mellem cykelstien og bilerne på vejen. Den rutinerede avisuddeler har været med alle de seks år, som Verdens Bedste Nyheder har mødt danskerne på gaden med konstruktive nyheder om verdens udvikling – og lidt at slukke tørsten med.
Det samme har Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten, der løb lidt længere ned ad cykelkøen med et bundt aviser på armen og en pose med juicebrikker. Hun løb ud til en bil, der ventede i kø med nedrullede vinduer, og stak hovedet halvt ind: “Har du fået verdens aller-bedste nyheder? Har du hørt den bedste nyhed?”
Omkring ladcyklen med musik stod stakke med aviser og kasser med juice. Her fyldte de frivillige uddelere deres poser op med flere gode nyheder til de forbipasserende.
“For mig handler det virkelig om, at skabe en global bevidsthed om verdens fælles udfordringer,” fortæller Nandar Htway, som kommer fra Myanmar, hvor hun arbejder med at styrke unge kvinders rolle i samfundet.
Ved siden af hende stod Kingsley Opkabi fra Nigeria, han er 28 år og studerer landbrugsvidenskab i sit hjemland.
“Jeg er på studietur i Danmark og har talt med mange landmænd og unge mennesker her. Der er mange, som ikke er klar over, hvordan de globale udfordringer hænger sammen, og hvordan det påvirker dem, også her i Danmark. Derfor er jeg også med i dag, fordi vi har brug for viden og gode eksempler på, hvordan vi som unge mennesker kan være med til at løse problemerne,” siger han.
Morgenfest i Søndermarken
På ungdommens folkemøde i Søndermarken var der danserytmer i luften allerede fra klokken syv om morgenen, hvor Verdens Bedste Nyheder inviterede til morgenfest under træerne. DJ-kollektivet Footwork fik gang i folks fødder, og når der var brug for en pause kunne både danserne og alle andre deltagere læse Verdens Bedste Nyheders årlige papiravis.
I år havde avisen særligt fokus på FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling, og en af læserne var 17-årige Emilie Lucia. Hun var ikke selv på dansegulvet, men stod og lyttede til musikken og havde nået at læse lidt om Verdensmålene.
”Det er godt, at der er kommet de mål for verden. Vi er ligesom vokset op med en forestilling om, at mennesker grundlæggende er onde, så det er meget inspirerende at tænke på, at vi rent faktisk kan gøre noget ved verdens problemer,” siger Emilie, der ofte selv søger viden og baggrund på nettet.
Blandt andet har hun set videoklip om forholdene i fødevareindustrien, der har fået hende til at vælge at blive veganer, og hun er også interesseret i klimaproblemer og ansvarligt forbrug:
”Når jeg ser gamle tv-serier fra halvfemserne igen, så kan jeg pludselig se, hvor meget de fokuserer på overforbrug og den der ’køb og smid væk’-kultur. Engang var jeg fan af de serier, men nu synes jeg deres forbrugermentalitet er helt forkert og faktisk ret ækel. I dag har de fleste mennesker i Danmark jo deres grundlæggende behov dækket, og alligevel har mange unge i dag har problemer, fordi vi ikke ved, hvad meningen med det hele er. Jeg synes, det giver god mening at hjælpe med at gøre verden til et bedre sted for alle”.
Hurtige hænder på Rådhuspladsen
På Rådhuspladsen i København var der også godt gang i den, men her gik det hele lidt hurtigere, og det handlede om god timing, når aviser og juice skulle gribes i forbifarten af de travle morgencyklister. Thomas Bustrup, som er direktør i Dansk Industri, havde taget udfordringen op:
“Det er en dejlig morgen, og folk tager rigtig godt imod det. Der er jo også mange danske virksomheder ude i verden, der er med til at skabe gode nyheder, så derfor står vi jo også her i dag,”.
En bus stoppede op for rødt og buschaufføren åbnede døren, og spurgte om hun ikke også måtte få en avis. Stine Pilegaard Jespersen, som er underdirektør i Dansk Erhverv, fangede øjeblikket og sprang op i bussen med juice og aviser.
I baggrunden bragede musikken løs, frivillige fra Oxfam Ibis dansede solen op til 70´er-funk mens bundterne med aviser bliver mindre og mindre.
På den anden side af vejen, havde Pia Allerslev (V), som er børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, fundet et godt spot lige ved trafiklyset for cyklisterne. Det gav cykelkøer. Og det gav tid til, at snakke lidt med folk og lægge juicebrikker og aviser i deres cykelkurve.
“Nogle gange kan vi som lokalpolitikere komme langt væk fra den store verden, så det er vigtigt at vi husker at kigge udadtil, og spørge os selv, hvad vi kan bruge derude, og hvad vi selv kan gøre. Gør vi nu nok? Derfor skal vi også se på verdensmålene mere, gå dem igennem, og eksempelvis i skolerne bruge verdenstimen som udgangspunkt, for at børnene kan vide, hvilke udfordringer og handlemuligheder de har og kunne sætte det i relief til resten af verden,” fortæller hun.
“Gode nyheder og ikke løftede pegefingre, det tror jeg man når rigtig langt med,” fortsatte hun og kiggede ned i sin pose til juicebrikker og aviser. Den var klar til at blive fyldt op igen.
Mange unge i dag har problemer, fordi vi ikke ved, hvad meningen med det hele er. Men jeg synes, det giver god mening at hjælpe med at gøre verden til et bedre sted.
Emilie Lucia, 17 år, deltager på ungdommens folkemøde